Direct naar artikelinhoud
NieuwsDieren

Onderzoek verklaart waarom labradors constant honger hebben, ook al hebben ze gegeten

Een labrador met overgewicht. Beeld ter illustratie.Beeld Barcroft Media via Getty Images

Labradors hebben vaker dan gemiddeld last van overgewicht. Ongeveer een kwart van de dieren heeft aanleg voor obesitas. Een genetische mutatie ligt aan de basis voor het voortdurende hongergevoel van de dieren, bewijst nieuw onderzoek.

In recent onderzoek onderwierpen Britse onderzoekers van de universiteit van Cambridge meer dan tachtig labradors aan de zogenaamde ‘sausage in a box’-test. In de test kregen de honden een worst te zien en te ruiken in een doorzichtige doos. De opening van de doos was opzettelijk te klein gemaakt, zodat de dieren het voedsel niet konden opeten.

De labradors met het afwijkende gen bleven hardnekkig proberen om de worst te pakken, ook wanneer hun collega-viervoeters de strijd al lang hadden opgegeven. Dit gedrag valt toe te schrijven aan een mutatie op het zogenaamde ‘POMC’-gen, dat een belangrijke rol speelt in hongergevoel en energieverbruik.

De POMC-mutatie activeert een hongersignaal dat hun lichaam vertelt om meer te eten en energie te sparen, ondanks dat dit niet nodig is. Zo’n 25 procent van de labradors zou drager zijn van de mutatie, wat er concreet voor zorgt dat ze constant honger hebben, ook al hebben ze gegeten.

Tegelijkertijd maakt dit van labradors goede assistentiehonden, aangezien ze makkelijk te trainen zijn met een brokje eten.

Meer eten, minder verbranden

Bovendien bleek dat honden met de POMC-mutatie ongeveer 25 procent minder energie verbruiken in rust dan honden zonder deze mutatie, wat betekent dat ze minder calorieën nodig hebben om een gezond lichaamsgewicht te behouden.

De labradors met de mutatie hebben dus twee keer prijs: niet alleen hebben ze altijd honger, ze verbranden ook minder van het eten dat ze binnenkrijgen. Dat is een gevaarlijke cocktail voor zwaarlijvigheid.

Onderzoekster Eleanor Raffan verklaarde dat we daarom milder moeten zijn voor de baasjes van ‘chunky labs’: “Mensen zijn vaak hard voor de baasjes van dikke honden en verwijten hen dat ze niet goed omgaan met hun dieet en beweging. Maar deze labradors zijn de hele tijd op zoek naar voedsel en proberen hun energie-inname te verhogen. Het is heel moeilijk om deze honden slank te houden.”

De onderzoekers zeggen dat baasjes hun honden kunnen afleiden van hun constante honger door het eten dagelijks te spreiden, bijvoorbeeld door puzzelvoeders te gebruiken of het voedsel in de tuin te verstoppen zodat het langer duurt om te eten.

POMC-mutatie bij mensen

Volgens onderzoekers valt er zelfs een parallel te trekken tussen labradors en mensen. De regio die het POMC-gen beïnvloedt in de hersenen is namelijk dezelfde bij honden en mensen, en het bevestigt de bevindingen van mensen met POMC-mutaties die lijden aan extreme honger. Ook zij hebben de neiging om op jonge leeftijd zwaarlijvig te worden en daar vervolgens een hele reeks klinische problemen aan over te houden.