© Gaia

“Dolfijnen voelen zich hier beter dan in het wild”: Boudewijn Seapark reageert nu beroemde wetenschapster voor sluiting pleit

Brugge -

Bericht van een levende legende aan het Vlaams Parlement woensdagochtend: de wereldberoemde wetenschapster Jane Goodall pleitte er in een videoboodschap voor de sluiting van het Brugse dolfinarium. “Geen enkel dolfinarium kan voldoen, ook dat in Brugge niet”, zegt ze.

Koen Theuns

Bericht van een levende legende aan het Vlaams parlement woensdagochtend: beroemd wetenschapster Jane Goodall pleitte er in een videoboodschap voor de sluiting van het Brugse dolfinarium. “Geen enkel dolfinarium kan voldoen, ook dat in Brugge niet.”

Jane Goodall, vooral bekend om haar onderzoek naar chimpansees, sprak in een video de commissie Dierenwelzijn toe. Ze legde uit waarom ze pleit voor de sluiting van dolfinaria. “Hun leefomgeving is er veel te beperkt, veel te klein en te eentonig. Uit het vele onderzoek is duidelijk geworden dat er een einde moet komen aan het gevangenhouden van dolfijnen in bassins”, aldus Goodall, die pleit voor een uitfaseerbeleid. “Geen enkel dolfinarium kan voldoen aan de behoeften van deze prachtige zeezoogdieren, ook dat in Brugge niet.”

Jane Goodall richtte zich met een videoboodschap nu al een tweede keer tot Vlaanderen.© IF

Het is al de tweede keer dat Goodall Vlaanderen oproept om de sluiting van het Brugse dolfinarium voor te bereiden. De eerste keer, eind 2022, richtte ze zich tot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Haar tweede boodschap kwam er in kader van een nieuw voorstel tot decreet van Els Ampe (Voor U) omtrent het welzijn van dolfijnen.

Ook Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia nam er het woord. Hij hekelt de nieuwe Vlaamse Codex dierenwelzijn, die de Vlaamse regering enkele weken geleden goedkeurde. Die verbiedt het houden van dolfijnen en andere walvisachtigen in gevangenschap, maar voorziet wel een uitzondering voor Boudewijn Seapark in Brugge. Dat mag zes tuimelaars houden op voorwaarde dat tegen 2027 een buitenbassin gerealiseerd wordt. Ook is er een kweek-, export- en invoerverbod. Daarnaast laat de codex de deur op een kier om de dieren te verplaatsen naar een betere bestemming, zoals een zeereservaat, na een evaluatie.

Evaluatie in 2037

Vandenbosch haalt aan dat zo’n reservaat in de maak is – een baai aan het Griekse eiland Lipsi – maar stelt vast dat de codex een eerste evaluatie pas in 2037 voorziet. “Het geplande dolfijnenreservaat op Lipsi ligt in een wijde baai, dat de levenskwaliteit van de Brugse dolfijnen enorm kan verbeteren en waar ze de rest van hun leven van zouden kunnen genieten. Het is absurd dat die kans op een evident veel vrijer bestaan pas over twaalf jaar zou mogen bekeken worden”, zegt Vandenbosch, die pleit voor een snellere evaluatie.

Bij Boudewijn Seapark klinkt het dat een snellere evaluatie niet bespreekbaar is. “Wij willen een buitenbassin bouwen, maar dan niet om na een jaar weer te moeten sluiten. Tegenover zo’n grote investering moeten garanties staan”, zegt algemeen directeur Lars van den Ham.

Ook vindt Van den Ham dat dierenrechtenactivisten zeereservaten verkeerdelijk als dé heilige graal voorstellen. “In reeds bestaande reservaten hebben dieren in een heel jaar tijd maar vijf maanden effectief in buitenlucht doorgebracht. Vanuit heel Europa kijkt men nu naar het geplande reservaat in Griekenland, maar zo groot is dat niet. Als het opengaat, zal er uiteindelijk maar plaats zijn voor een tiental dieren.”

“Daar teken ik voor”

Tot slot verwijst hij naar studiewerk van Isabella Clegg, een Nieuw-Zeelandse dolfijnexperte die op vraag van Boudewijn Seapark de Brugse dolfijnen onderzocht. “Ze heeft ze één voor één urenlang geobserveerd. Haar vaststelling is dat ze zich 85 procent van de tijd goed voelen, en dat is meer dan dolfijnen in het wild. Als ik me elke dag zo zou kunnen voelen: daar teken ik voor.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER