© Getty Images

Remco Evenepoel toont zich in finale, maar indrukwekkende Olav Kooij wint weer in Parijs-Nice

Olav Kooij heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice op z’n naam geschreven nadat hij op indrukwekkende wijze Mads Pedersen remonteerde. Onderweg toonden ook de Belgen zich: Victor Campenaerts zette een duo-aanval op, in volle finale probeerde Remco Evenepoel het zelf. Beiden zonder succes.

Maxime Caeyman

Op de vijfde dag van de wedstrijd kreeg het peloton een geaccidenteerd parcours voorgeschoteld, maar in principe niet te zwaar voor sterke sprinters à la Mads Pedersen. Al snel werd de vlucht van de dag gevormd: onze landgenoot Dries De Bondt kreeg Alexis Gougeard, Mathijs Paasschens, Mathias Norsgaard, Pierre Latour en Sandy Dujardin met zich mee.

De koerssituatie leek vast te liggen, maar toen kwam Victor Campenaerts in actie. De Belg van Lotto-Dstny zette met ploegmaat Pascal Eenkhoorn een tegenaanval op aangezien de kloof tussen de zes leiders (waar ze met Paasschens nog een ploegmaat hadden) en het peloton slechts een minuut was. De vorige keer dat Campenaerts en Eenkhoorn samen in de aanval waren was in de Tour de France van vorig jaar, waar de Belg z’n Nederlandse ploegmaat zo bijna op weg zette naar de ritzege.

Victor Campenaerts toonde zich onderweg.© BELGA

Evenepoel toont zich weer

De actie van Campenaerts zorgde ervoor dat het tempo in het peloton de hoogte in ging en dat bracht enkele sprinters in de problemen. Arvid de Kleijn ging als een van de eersten overboord en zou later opgeven en ook Fabio Jakobsen - die ziek was - gaf er de brui aan. Gerben Thijssen moest ook de rol lossen, maar bleef wel nog in koers. In het peloton bleef het tempo hoog, waardoor de voorsprong van Campenaerts en co met nog twintig kilometer te gaan geslonken was tot twintig seconden. Op tien kilometer van de aankomst zat hun avontuur er dan ook op.

Dat was het signaal voor Quentin Pacher om op een oplopende strook te versnellen. Pedersen reageerde zowaar zelf, maar ze geraakten niet weg. Het spel zat zo wel op de wagen, want er werd opeens slag om slinger gedemarreerd. En, hoe kon het ook anders, ook Remco Evenepoel schoof mee. Meer nog: hij schudde zelf ook een keer aan de boom. Maar het feestje ging niet door, een massasprint was onvermijdelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In die massasprint ging Pedersen als eerste aan en leek ook op weg naar de ritzege, maar Olav Kooij kwam als een duivel uit een doosje en ging met veel snelheid nog over Pedersen. Voor de Nederlander is het al z’n tweede ritzege in deze Parijs-Nice, nadat hij ook al in de eerste rit Pedersen wist te kloppen. De Deen neemt dankzij z’n tweede plaats wel de groene trui over van Laurence Pithie, Luke Plapp blijft leider.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Olav Kooij

2. Mads Pedersen

3. Pascal Ackermann

4. Sam Bennett

5. Danny van Poppel

6. Tobias Lund Andersen

7. Matteo Trentin

8. Laurence Pithie

9. Madis Mikhels

10. Dusan Rajovic

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer