Leopold I / Vladimir Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
Leopold I / Vladimir Poetin. © Getty Images / AP

Rusland zette België op de kaart als onafhankelijk land, zegt Poetin. Is dat waar of niet?

Het is grotendeels dankzij Rusland dat België als onafhankelijk land op de wereldkaart staat. Althans, dat is de lezing die de Russische president Poetin aan onze geschiedenis geeft. Zijn wij echt schatplichtig aan de Russen of moeten wij van Poetin geen lessen krijgen? Echte geschiedschrijvers fronsen toch de wenkbrauwen en vertellen een ander verhaal. Al merken ze wel één ‘verdienste’ van de Russen. “Dit is een zeer bizarre interpretatie van de geschiedenis.”

46 reacties

  • Michel nolens

    2 maanden geleden
    Eén aspect lijkt mij onderbelicht. Willem wou van de Zuiderlijke Nederlanden (wij dus) ook protestanten maken. Daarmee konden wij, de Fransen en het Vatikaan niet mee lachen.
  • guy meynen

    2 maanden geleden
    Het is net omgekeerd : Belgie heeft, reeds in de Gallische tijd, de stichting van Rusland helpen waarmaken door talrijke onafhankelijke vorstendommetjes te verenigen tegen het gevaar van buitenaf. En aan 'buitenaf' machten ontbrak het voor de Russen niet :de Polen, de Teutonen, de Zweden, de Mongolen, de Fransen, de Turken, de Japanners...
  • Jan Reunes

    2 maanden geleden
    In ieder geval weet nu bijna iedereen Belgie liggen met Poetin's uitspraken, gratis reclame!
  • Marc Baeyens

    2 maanden geleden
    Als Poetin en zijn handlangers iets beweren moet men altijd het tegenovergestelde geloven. Dat er versneld landen zijn toegetreden tot de NAVO daarentegen, dat mogen ze wél op hun visitekaartje schrijven.
  • Erwin Bockstael

    2 maanden geleden
    Kijk, hij verdraait het maar toch heeft hij eigenlijk gelijk want door het niet sturen van zijn troepen naar Nederland maar naar polen, hadden de Belgen dus de kans en hebben met success de onafhankelijkheid verkregen. Hij zegt het alsof Rusland België geholpen heeft door mee tegen de Nederlanders te vechten maar en dat is natuurlijk niet zo, maar hadden ze in die tijd hun troepen toch naar Nederland gestuurd dan was België nu nog altijd Nederland aten we nu broodje kroket. Simpel