Christine Lagarde heeft een persconferentie gegeven.
Foto: AP

ECB houdt vast aan huidige rentes, Lagarde hint op verlaging in juni

Voor de vierde keer op rij raakt de Europese Centrale Bank niet aan haar belangrijkste rentes. Dat hebben de centrale bankiers van de eurozone beslist. ECB-voorzitster Christine Lagarde hint op een mogelijke verlaging in juni.

De belangrijkste rentetarieven van de ECB blijven zo wel ongezien hoog. De herfinancieringsrente, die banken betalen als ze voor een week geld lenen bij de ECB, staat op 4,50 procent.

De depositorente waartegen banken geld kunnen parkeren bij de ECB bedraagt 4 procent. Op kredieten van 1 dag betalen banken 4,75 procent rente.

Renteverlaging in juni

Sinds juli 2022 besliste de centrale bank om de torenhoge inflatie te bestrijden met almaar hogere rentes. Daarvoor stonden de depositorente en de herfinancieringsrente zelfs op respectievelijk -0,5 en 0. Na tien verhogingen op een rij beslisten de gouverneurs eind oktober voor het eerst om de rentetarieven ongewijzigd te houden.

Het is nu vooral de vraag wanneer de ECB weer het mes zal beginnen te zetten in de rentes. Voorzitter Christine Lagarde benadrukte de voorbije maanden meermaals dat het nog te vroeg was om daarover te spreken.

Intussen stelt de ECB haar inflatievooruitzichten wel naar beneden bij. Terwijl ze eerder nog uitging van een inflatie van 2,7 procent in 2024, rekent ze nu op 2,4 procent.

Dat wakkert de verwachtingen voor een nakende renteverlaging alleen maar aan. Analisten stipten daarvoor eerder al de beleidsvergadering van juni aan.

Vertraging economische groei

"Hoewel de meeste graadmeters van onderliggende inflatie verder zijn gedaald, blijft de prijsdruk binnen de eurozone hoog, deels door de sterke groei van de lonen", waarschuwt de centrale bank wel in een toelichting van het rentebesluit.

Als de lonen te snel stijgen, kan dat de inflatie opdrijven. De ECB wijst erop dat de huidige hoge rentes helpen om de inflatie te drukken en die richting haar doelstelling van 2 procent op middellange termijn te duwen.

Tijdens een persconferentie in Frankfurt benadrukte Lagarde dat het ECB-bestuur vertrouwen mist om nu al in te grijpen. "We hebben duidelijk meer bewijs nodig, meer details", zei ze onder andere over de loonstijgingen. "We weten dat die data er in de komende maanden zullen zijn. We zullen iets meer weten in april en veel meer in juni", gaf ze wel te kennen.

De ECB verlaagde ook haar verwachtingen van de economische groei. Die zou in de eurozone uitkomen op 0,6 procent in 2024. Eerder had de instelling nog 0,8 procent vooropgesteld.

Meest gelezen