Het in beslag genomen jacht ligt in San Diego. Het onderhoud ervan kost een stevige duit.© REUTERS

VS moet elke maand bijna 1 miljoen dollar ophoesten om in beslag genomen jacht van Russische oligarch te onderhouden

Amerikaanse openbare aanklagers hebben aan de rechtbank gevraagd of ze een in beslag genomen jacht van een Russische oligarch mogen verkopen. De maandelijkse onderhoudskosten zorgen namelijk voor een torenhoge rekening.

SGG

Activa van Russische oligarchen werd op alle mogelijk manieren door heel wat landen geblokkeerd om zo druk uit te oefenen op het Kremlin om de oorlog in Oekraïne te stoppen. Zo werden er ook tal van luxejachten over heel de wereld in beslag genomen.

Eentje daarvan is de Amadea waarvan de Amerikanen vermoeden dat die van Suleiman Kerimov is, een Rus die zijn fortuin verdiende in de goudhandel. Het jacht van meer dan 100 meter werd in beslag genomen in Fiji in 2022. Sindsdien ligt het in een dok in San Diego.

Maar de openbare aanklagers willen het van de hand doen. De Verenigde Staten moeten nu namelijk opdraaien voor de onderhoudkosten. En die willen ze niet langer betalen, want het gaat om een stevige rekening.

De maandelijkse onderhoudskosten lopen op tot zo’n 600.000 dollar (549.000 euro). Daar komt ook nog een verzekering van 144.000 dollar (131.000 euro) bij, en kosten voor het droogdok die oplopen tot 178.000 dollar (162.000 euro). In totaal komt dat neer op 922.000 dollar (842.000 euro) per maand.

Volgens gerechtsdocumenten zou de Amerikaanse overheid al bijna 20 miljoen dollar uitgegeven hebben aan het jacht. “Het is ‘buitensporig’ dat belastingbetalers bijna een miljoen dollar per maand betalen om de Amadea te onderhouden, terwijl deze kosten tot nul kunnen worden teruggebracht door middel van een tussentijdse verkoop”, schreven aanklagers eerder deze maand.

Maar het blijkt een juridisch getouwtrek te worden. Eduard Khudainatov, de voormalige CEO van oliegigant Rosneft, claimt namelijk dat hij eigenaar is van het jacht. En hij valt niet onder de sancties. Die kwestie moet nu dus eerst uitgeklaard worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer