Weyts zoekt oplossing voor lerarentekort op Schaarbeekse basisschool

Onderwijsminister Ben Weyts.© belga

De Vlaamse minister van Onderwijs zegt “samen met de betrokken school en de directie van de scholengroep GO!” op zoek te zijn naar een oplossing voor de leerlingen die zonder klas vallen. Ben Weyts reageert daarmee op de sluiting van drie klassen in de Schaarbeekse basisschool Hendrik Conscience als gevolg van het lerarentekort.

fee
Bron: belga

Vanaf 11 maart zullen 29 leerlingen uit het derde, vierde en vijfde leerjaar uit de boot vallen wegens de overstap van twee leerkrachten naar scholen in Vlaanderen. De 29 leerlingen kregen een lijst toegestuurd van Brusselse Nederlandstalige scholen waar nog plaats is. Een tiental onder hen besloot ondertussen andere oorden op te zoeken, zeventien leerlingen vonden nog geen nieuwe plek.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt “voortdurend in contact te staan” met de Schaarbeekse basisschool. “Samen zoeken we naar oplossingen om de twee vacatures ingevuld te krijgen”, aldus de minister. Hij wijst erop dat “iedere werkgever in de problemen komt als er twee medewerkers vertrekken met slechts twee weken opzeg”.

Kwetsbare situatie

Weyts kijkt naar de “samenlevingsproblemen in Brussel” als een deel van de verklaring voor het vertrek van het leerkrachtenduo. Daarbij verwijst de minister naar de Brusselse veiligheidsproblematiek. “Het is een unieke situatie dat 85 procent van het Brusselse Nederlandstalige onderwijspersoneel niet in het Brussels gewest woont”, zegt Weyts. “Dat is ook een zeer kwetsbare situatie, aangezien zij allen kunnen bezwijken voor een job dichter bij huis, wat hen de pendel naar Brussel bespaart.”

De “samenlevingsproblemen” in Brussel zijn volgens Weyts “geen allesverklarende oorzaak” voor het vertrek van de twee leerkrachten van Schaarbeek naar Vlaanderen. “Het is wel een element dat we moeten durven benoemen.”

In afwachting van een oplossing zijn ouders en leerkrachten van plan wekelijkse acties te voeren aan de Schaarbeekse basisschool, vrijdagochtend staat een eerste actie gepland.