Verkoop voetbalclub

Voormalige top van RSC Anderlecht op weg naar rechter

Roger Vanden Stock (links) en Herman Van Holsbeeck.© Virginie Lefour/belga

Als het van de openbare aanklager afhangt, moeten Roger Vanden Stock (81) en Herman Van Holsbeeck (69) – de oud-voorzitter en oud-manager van RSC Anderlecht – voor de rechtbank komen na mogelijke fraude bij de verkoop van de voetbalclub.

Mark Eeckhaut, Chris Verhaeghe

Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck stonden donderdag samen met veertien andere personen en vennootschappen voor de raadkamer, onder andere op verdenking van oplichting, corruptie, schriftvervalsing, witwassen en misbruik van vertrouwen. De raadkamer moet beslissen of ze naar de rechtbank worden verwezen.

Marc Coucke kocht eind 2017 de Brusselse voetbalclub Anderlecht voor een bedrag van 59 miljoen euro. Maar in de maanden voor Coucke de club kocht, zocht ook spelersmakelaar Christophe Henrotay actief mee naar een koper voor de club. Hij bracht de Oezbeekse miljonair Alisher Usmanov aan als potentiële koper. Maar nadat die deal spaak was gelopen en Coucke uiteindelijk de club had gekocht, vond Henrotay dat hij toch recht had op een commissie van om en bij 3 miljoen euro. Hij kreeg één miljoen euro van de oude Anderlecht-aandeelhouders. Maar Henrotay zou de volledige drie miljoen euro gewild hebben.

Leander Dendoncker

Het voormalige Anderlecht-bestuur zou daarom het contract van speler Leander Dendoncker veranderd hebben waardoor bij de verkoop van de speler 2 miljoen euro commissie naar zijn makelaar Henrotay zou gaan. Toen Dendoncker in 2018 werd verkocht aan het Engelse Wolverhampton draaide het nieuwe Anderlecht-bestuur van Marc Coucke – en dus niet het oude bestuur – op voor de commissie. Het federaal parket wil daarom zowel de oude Anderlecht-top als Henrotay en de advocaten die de deal mogelijk maakten voor de rechter brengen omdat ze het nieuwe bestuur met die transactie opgelicht zouden hebben.

Donderdag pleitten de aanklager en de burgerlijke partij – het nieuwe Anderlecht-bestuur – voor de raadkamer. Op 12 maart komen de verdachten aan het woord. Voor de zomer wordt bekend of en wie van de zestien voor de rechter zal moeten komen. De verdachten ontkennen dat ze iets onwettigs hebben gedaan.