© REUTERS

Organisatie Eurovisiesongfestival keurt aangepast lied Israël goed

De organisatoren van het Eurovisiesongfestival hebben de nieuwe versie van het lied van Israël goedgekeurd. Dat heeft de Israëlische openbare omroep Kan gemeld en de European Broadcasting Union (EBU) bevestigt het nieuws. Israël kan nu dus deelnemen aan de liedjeswedstrijd.

Bron: BELGA

De deelname van Israël was een tijdlang onzeker omdat het lied ‘October Rain’, dat verwees naar de aanval van Hamas van 7 oktober, een politieke boodschap had en dat is niet toegestaan. Het nieuwe lied ‘Hurricane’ heeft dezelfde melodie als ‘October Rain’, maar heeft een andere tekst die werd goedgekeurd “na zorgvuldig onderzoek”, bevestigt EBU. Zangeres Eden Golan zal het nieuwe nummer zondagavond voor het eerst zingen op de Israëlische televisie.

LEES OOK. Mediaminister Dalle (CD&V) wil Israël bannen van Songfestival: “Geen feest met land dat mensenrechten schendt”

Volgens een mededeling had president Isaac Herzog de raad van bestuur van de openbare omroep aangesproken met de vraag om het lied te veranderen. Hij wilde zo een boycot vermijden van zij die zijn land haten. Kan had eerst gemeld de tekst niet te willen aanpassen, maar kwam daar uiteindelijk op terug. 

De deelname van Israël is erg omstreden, niet alleen vanwege de originele versie van het lied. Zo vinden heel wat Europeanen dat het land vanwege de oorlog in Gaza uitgesloten moet worden uit de liedjeswedstrijd. Ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) noemde het opportuun om de deelname van Israël op te schorten zolang het militair offensief in Gaza zoveel burgerslachtoffers maakt.