Archiefbeeld ter illustratie
AP

"Ik zat net te eten, maar nu smaakt het niet meer": 4 Vlamingen over ongewenste dickpics

"Hij brengt zijn penis hier ongevraagd bij mij in de living binnen en dat is een inbreuk op mijn privacy", zegt Lien (35) nadat ze een ongewenste dickpic heeft ontvangen. Ze is lang niet alleen: zowat de helft van de vrouwen tussen 15 en 25 jaar heeft al eens ongevraagd zo’n piemelfoto gekregen en ook mannen krijgen ermee te maken. 4 Vlamingen getuigen erover aan onze redactie.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) liet op X weten dat ze een klacht heeft ingediend nadat ze plots een dickpic, een foto van een penis, had ontvangen via haar Linkedin-pagina. De minister is verre van alleen.

Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer de helft van de Belgische vrouwen tussen de 15 en de 25 jaar oud al eens zo'n ongewenste dickpic ontvangen heeft, maar ook mannen krijgen ermee te maken.

Verschillende vrouwen en een man getuigen aan onze redactie dat ze zelf al eens een dickpic toegestuurd kregen zonder dat ze dat wilden. Ze getuigen anoniem, maar hun gegevens zijn bekend bij de redactie.

S. (24): "Hij begreep niet dat ik het niet leuk vond"

S. is nu 24, maar kreeg een ongevraagde dickpic toegestuurd toen ze 14 jaar oud was. "Ik had toen net Snapchat gedownload en had daarop contact met iemand die ik kende van op school", vertelt ze. "We chatten regelmatig en over normale dingen, maar opeens kreeg ik een dickpic binnen."

Dat staat nog zo op mijn netvlies gebrand

S. (24)

"Ik vond dat echt niet leuk en best wel raar", gaat ze verder. "Ik was ook nog zo jong en daar helemaal niet klaar voor, maar dat werd daar plots in mijn gezicht geduwd. Dat staat nog zo op mijn netvlies gebrand."

"Ik heb hem dan onmiddellijk gezegd dat ik dat niet leuk vond, maar hij begreep dat niet zo goed, ook niet dat ik zelf geen gelijkaardige foto terugstuurde. Daarna heeft hij dat wel nooit meer gedaan en hebben wij volgens mij gewoon nog verder gepraat."

Op latere leeftijd kreeg S. nogmaals een onverwachte dickpic binnen, toen ze uit nieuwsgierigheid een vriendschapsverzoek van een onbekende accepteerde. "Dat was heel anders omdat dat iemand was die ik niet kende, die ik dan ook meteen geblokkeerd heb. Die eerste foto was echt voor mij persoonlijk bedoeld en daarom ook confronterender."

F. (21): "Het was raar en ik moest er wat om lachen"

Ook de 21-jarige F. kreeg een ongevraagde dickpic toen ze jonger was. "Ik had gewoon een online gesprek met een jongen, zonder seksuele ondertoon", vertelt ze. "Toen hij 's avonds in zijn bed lag, stuurde hij opeens een foto van zijn penis."

"Ik was toen 16. Dat was voor mij niet echt een 'big deal' en ik was niet boos, maar ik was wel overdonderd. Het was raar en ik moest er wat om lachen. Ik heb hem dan gestuurd dat dat niet nodig was. Daarna is het niet meer gebeurd."

Vandaag zou ik hem duidelijk maken dat ik daar niet van gediend ben

F. (21)

F. zegt dat ze er vandaag anders op zou reageren als ze ongewild een dickpic zou binnenkrijgen. "Ik was nog redelijk kinds en heb dat dus gewoon laten passeren, maar ik stond er niet bij stil wat voor impact zoiets heeft. Vandaag zou ik hem duidelijk maken dat ik daar niet van gediend ben."

"Het is goed dat dat nu bespreekbaarder is. Ik denk niet dat ik het toen tegen iemand verteld heb, maar dat zou ik vandaag wel doen."

Lien (35): "Ik was er echt van in shock"

Lien is ondertussen 35, maar ze blikt terug op de beginjaren van het internet. "Toen ik een jaar of 14 was maakte ik een account op MSN Messenger, waarmee ik chatte met mensen die ik online leerde kennen."

"Ik dacht gewoon wat met nieuwe mensen te babbelen, tot er plots een videogesprek binnenkwam. Nietsvermoedend aanvaardde ik dat en zag ik een man zichzelf bevredigen. Dat was mijn eerste ervaring met dit soort beelden en ik was daar echt van in shock."

Ook later, toen Lien in de twintig was, kreeg ze nog regelmatig ongewild dickpics. "Soms van jongens die ik goed kende of waarmee ik aan het daten was. Dan hadden we een leuke tijd gehad, maar plots begon die jongen ongevraagd van die foto's te sturen. Ik heb nooit begrepen waarom."

Ik zat op mijn gemak te eten, maar nu smaakt het niet meer

Lien (35)

"Toen werd er nog niet echt over gesproken dat ongevraagde dickpics fout of strafbaar zouden kunnen zijn", gaat ze verder. "Toch had ik er altijd al een erg onbehaaglijk gevoel bij. Jij brengt je penis hier ongevraagd bij mij in de living binnen en dat is een inbreuk op mijn privacy. Ik zat op mijn gemak te eten, maar nu smaakt het niet meer."

Lien zegt dat ze nu pas echt beseft dat ongevraagde dickpics "ronduit fout" zijn. "Ik ben blij dat daar op dit moment veel over te doen is. Het is alleen jammer dat daar eerst een generatie aan vooraf moest gaan die alles maar moest ondergaan."

De laatste jaren kreeg Lien geen ongevraagde dickpics meer toegestuurd. "Ik ben dan ook biseksueel en heb de laatste tijd vooral contact met vrouwen. Die sturen dat soort ongewenste foto's in mijn ervaring niet."

B. (24): "Ik kijk er niet meer van op"

De 24-jarige B. is een homoman en krijgt ook geregeld dickpics zonder dat hij dat wil. "In een bepaalde setting kunnen dickpics interessant zijn, maar ongewenst is ongewenst."

Gewoon 'ça va?' sturen, is voor bepaalde mensen al genoeg

B. (24)

"Meestal komen die foto's zonder enige aanleiding via datingapps of sociale media", vertelt hij. "Gewoon 'ça va?' sturen, is voor bepaalde mannen al genoeg reden om een dickpic te sturen. Dan verwachten ze meestal zelfs nog een gelijkaardige reactie."

B. blokkeert deze mensen steevast. "Als je dat niet doet, kan je je vaak verwachten aan een constante instroom van zulke foto's. Op sommige datingapps is er een maximaal aantal mensen dat je op één dag kan blokkeren, maar daar zit ik meestal vrij snel aan."

"Voor mij is het daarom een soort 'nieuw normaal' geworden", geeft hij toe. "Ik ben het gewoon geworden om door mijn berichten te filteren en zelfs niet meer op te kijken van dickpics."

Meest gelezen