Beeld uit archief

4 redenen waarom er in 'laadpalenwoestijn' Wallonië zoveel minder laadpalen zijn dan in Vlaanderen

Een 'laadpalenwoestijn', zo wordt Wallonië wel eens genoemd. Volgens Johan Driesen, professor Elektrische Mobiliteit aan de KU Leuven, kan je maar beter je batterijen goed volladen als je van Vlaanderen naar Luxemburg rijdt. In Vlaanderen staan 12.076 laadpalen, in Wallonië maar 2.148. Waar komt dat grote verschil vandaan?

1. Er rijden minder elektrische wagens in Wallonië

Statbel berekende dat er 138.749 volledig elektrische wagens zijn ingeschreven in Vlaanderen. In Wallonië zijn dat er maar 17.299. In Wallonië hebben veel minder mensen een bedrijfswagen en bedrijfswagens zijn vaak elektrische wagens.

2. Er zijn meer laadpunten bij mensen thuis

Wallonië is minder verstedelijkt dan Vlaanderen, mensen wonen er meer verspreid. Veel mensen hebben een oprit of een garage en kunnen daar een persoonlijk laadpunt zetten. Zij kunnen hun auto dus thuis opladen en hebben geen publieke laadpaal nodig.

3. Het is er moeilijker om een laadpaalvergunning te krijgen

Volgens de installateurs van laadstations is het in Wallonië moeilijker om vergunningen rond te krijgen en zijn de procedures niet zo eenduidig.

4. Vlaanderen geeft subsidies voor elektrische wagens

In Vlaanderen was de situatie een paar jaar geleden ook niet zo goed, in 2020 waren er nog maar 4.000 laadpunten. Vlaanderen heeft ondertussen een heel subsidieprogramma opgezet om de achterstand weg te werken. De gevolgen daarvan zijn nu zichtbaar: op bijna elke parking en aan heel wat op- en afritten van autosnelwegen duiken er nu snelladers op. 

Komt er een inhaalbeweging?

Er zal nog wel een paar jaar overheen gaan voor de kloof gedicht wordt. Het is een kwestie van vraag en aanbod. En in Wallonië liggen zaken als toerisme heel gevoelig. De toerismesector is bang dat mensen die naar een vakantiehuisje gaan in de Ardennen wegblijven, omdat ze er hun auto niet kunnen opladen.

Als je op vakantie gaat naar Nederland bijvoorbeeld, vind je veel meer laadpalen. In Nederland en Frankrijk kan je met een veel geruster hart rondrijden met je elektrische wagen dan in Wallonië. 

Beluister hier het gesprek in De Wereld Vandaag:

Meest gelezen