Romelu Lukaku juicht na z’n doelpunt.© AFP

EUROPA LEAGUE. Mile Svilar en scorende Romelu Lukaku pakken uit tegen Brighton, Clement en Dessers geven twee keer voorsprong uit handen tegen Benfica

Romelu Lukaku en Mile Svilar hebben na de heenwedstrijd in de achtste finale van de Europa League hun ticket voor de kwartfinale al bijna beet na een 4-0-zege tegen Brighton. De Rangers van trainer Philippe Clement en spits Cyriel Dessers speelden gelijk tegen Benfica

Maxime Caeyman

Svilar en Lukaku pakken uit tegen Brighton

Vanuit Belgisch oogpunt was Roma-Brighton de leukste wedstrijd om in de gaten te houden, want met Mile Svilar in doel en Romelu Lukaku in de spits stonden er twee landgenoten in de basis bij de thuisploeg. De twee Belgen zagen hoe Paulo Dybala al na twaalf minuten Roma op voorsprong zette. De Argentijn werd knap diep gestuurd, omspeelde de keeper en legde de bal in doel. De grensrechter had (verkeerdelijk) buitenspel gezien, maar de VAR greep in: 1-0 voor Roma. Op slag van rust verdubbelde Lukaku de voorsprong. Hij strafte een foutje van Brighton-verdediger Lewis Dunk af en trapte laag in de hoek binnen.

In de tweede helft sloeg Gianluca Mancini Brighton helemaal tegen het canvas met de 3-0, vier minuten later zette Bryan Cristante met de 4-0 de eindstand op het bord.

© AP

Liverpool heeft kwalificatie al op zak

Liverpool ging op bezoek bij Sparta Praag en begon uitstekend aan de wedstrijd. Na zes minuten maakte Alexis Mac Allister vanop de stip de 1-0, Darwin Núñez pakte uit met twee geweldige doelpunten van buiten de zestien en zo stond het aan de rust al 0-3. voor Liverpool. De mannen van Jürgen Klopp waren bij het op gang fluiten van de tweede helft nog niet goed wakker, want een minuut later stond de 1-3 al op het scorebord. Luis Díaz zette in de 53e minuut al orde op zaken, in de toegevoegde tijd maakte Dominik Szoboszlai de 1-5.

Darwin Núñez scoorde twee heerlijke doelpunten.© EPA-EFE

Leverkusen verslikt zich bijna in Qarabag

Leverkusen, al een heel seizoen ongeslagen, dat het thuis moet opnemen tegen het kleine Qarabag: weinig waarnemers die geloofden dat de leider in de Bundesliga het moeilijk zou krijgen tegen de Azerbeidzjaanse club. En toch was het Qarabag dat aan de rust met 2-0 op voorsprong stond. Leverkusen, dat in de groepsfase thuis nog 5-1 had gewonnen tegen Qarabag, maakte twintig minuten voor tijd dan toch de aansluitingstreffer via Florian Wirtz. De hoop groeide bij de Duitsers en in de 92e minuut konden ze dankzij een doelpunt van Patrik Schick de nederlaag afwenden en hun ongeslagen status behouden.

Patrik Schick maakt de 2-2 in de toegevoegde tijd.© REUTERS

Philippe Clement en Cyriel Dessers geven twee keer voorsprong uit handen tegen Benfica

Later op de avond kwam er nog twee Belgen in actie in de Europa League. De ene coachend langs de zijlijn, de andere in de spits: Philippe Clement en Cyriel Dessers gingen met de Rangers op bezoek bij Benfica. En de wedstrijd kon niet beter beginnen voor onze landgenoten, want na zeven minuten zette Tom Lawrence de ploeg uit Schotland al op voorsprong. In de toegevoegde tijd van de eerste helft bracht Angel Di Maria de Portugezen vanop de stip weer langszij, maar dankzij een doelpunt van Dujon Sterling trokken de Rangers toch met een voorsprong de kleedkamer in. In de tweede helft kwam Benfica dankzij een eigen doelpunt van Connor Goldson weer langszij, 2-2 was uiteindelijk ook de eindstand.