Tiziano Di Giuseppe: “Ik weet dat ik fout ben en dat je van een scheidsrechter moet afblijven.”© Boumediene Belbachir

Plus ArtikelVoetbal Limburgse reeksen

Drie jaar schorsing voor scheidsrechter die rake klap geeft aan ... scheidsrechter: “Gij fluit écht slecht”

Maasmechelen -

Een scheidsrechter, die rake klappen krijgt van ... een collega-scheidsrechter. Dat bizarre voorval speelde zich af tijdens de reservenwedstrijd Umitspor-Leut. Het verdict voor de dader, die in de bewuste match keeper was bij de bezoekers: drie jaar schorsing, bovenop zijn stadionverbod.

Arno Schepers en Rob Mertens

Zaterdag 24 februari blijft hoe dan ook in het geheugen gegrift van Arda Karali (19). De jonge ref werd in allerijl opgetrommeld om de invallerswedstrijd tussen Umitspor en Leut in goede banen te leiden. “Er was geen scheidsrechter aangeduid en aangezien ik aangesloten ben bij Umitspor en kort bij het veld woon, kwam men bij mij aankloppen. Ik help de mensen van de club graag uit de nood, want om te voetballen heb je een scheidsrechter nodig. Normaal fluit ik U17 en U21, dit was dus voor mij een mooie kans.”

“Toen ik me omdraaide, gaf hij me uit het niets een rake slag in mijn aangezicht”

Arda Karali

Scheidsrechter

Karali, momenteel werkzoekende, repte zich naar het voetbalveld en floot de wedstrijd op gang. Een wedstrijd die hij zich nog lang zal herinneren. “De eerste helft verliep al bij al respectvol. Maar toen Umitspor tot 3-0 uitliep, veranderde plots de sfeer. De spelers van Leut werden agressiever en begonnen steeds meer commentaar te geven op mijn leiding, waarop ik twee spelers een gele kaart toonde. Maar na de pauze escaleerde het pas echt. In minuut 62 was ik genoodzaakt twee bezoekende spelers uit te sluiten voor protest. Toen stond plots hun doelman (Tiziano Di Giuseppe, red.) voor mijn neus. “Ik ben ook scheidsrechter. Gij fluit écht slecht”, snauwde hij. Ik toonde hem de rode kaart en toen ik me omdraaide, gaf hij me uit het niets een rake slag in mijn aangezicht.”

Politie

Nog voor Karali de wedstrijd vroegtijdig kon beëindigen, stapten de spelers van Leut zelf van het terrein. “Ik heb geen verontschuldigingen gekregen van Leut. Integendeel. Toen ik het wedstrijdblad aan het invullen was, kwam de Leut-doelman nog eens terug om opmerkingen te maken. Na de wedstrijd ben ik onmiddellijk naar de dokter gegaan om mij te laten controleren. Ik hield er een kneuzing aan mijn linkerkaak aan over. Ik heb ook klacht neergelegd bij de politie.”

Arda Karali is vijf jaar actief als scheidsrechter. “Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Bij jeugdwedstrijden wordt er al eens iets geroepen, maar dat stopt na enkele minuten. Fysieke agressie is onaanvaardbaar. Ik denk niet aan stoppen, daarvoor doe ik het te graag. Maar als dit nog eens voorvalt, ga ik toch eens serieus nadenken.”

Stadionverbod

“Ik heb spijt van wat ik gedaan heb”, vertelt een zwaar aangeslagen Tiziano Di Giuseppe wanneer hij hoort dat het disciplinair comité van Voetbal Vlaanderen hem voor drie jaar wil schorsen. “Ik ben zelf scheidsrechter bij de U17 en fluit sporadisch wedstrijden in vierde provinciale. Ik weet dus als de beste dat je van een ref moet afblijven. Toch vind ik drie jaar een overdreven straf. Ik heb hem heus niet bont en blauw geslagen.”

“Drie jaar is een overdreven straf. Ik heb hem heus niet bont en blauw geslagen”

Tiziano Di Giuseppe

Doelman Leut en scheidsrechter

Di Giuseppe, verzorger bij de eerste ploeg van Leut en doelman bij de reserven, heeft nog een andere straf openstaan. “Klopt. Ik heb nog een stadionverbod tot 2029, omdat ik rookbommen gegooid heb tijdens een wedstrijd van Patro Eisden. Als de maximumstraf van drie jaar daar nog bijkomt, dan valt alles weg”, besluit de 25-jarige metselaar, die samen met Leut in beroep gaat tegen zijn straf.

Of Giuseppe nog kan blijven fluiten, is nog onzeker. De juridische dienst van het Departement Arbitrage Voetbal Vlaanderen zal bekijken welk gevolg er aan gegeven wordt voor wat betreft zijn functie als scheidsrechter.