Informateur Kim Putters.© EPA-EFE

PVV, VVD, NSC en BBB willen werken aan nieuwe Nederlandse regering

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om verder te onderhandelen over een nieuwe Nederlandse regering. De vorm is nog niet helemaal duidelijk, maar de kans neemt toe dat het een extraparlementaire regering zal worden. In zo’n extraparlementaire regering is ook NSC, net als de andere drie, bereid om ministers te leveren, zo zeggen Haagse bronnen tegen de openbare omroep NOS.

Bron: BELGA

Het is de bedoeling dat de vier partijen na de presentatie van het eindverslag van informateur Kim Putters, uiterlijk volgende week donderdag, met elkaar verder gaan onderhandelen over de exacte uitwerking van zo’n extraparlementaire regering.

Een extraparlementaire regering komt niet vaak voor in Nederland en wordt gevormd als er nog geen nieuw parlement is geïnstalleerd. In normale omstandigheden wordt een regering gevormd op basis van een meerderheid in het parlement en legt de regering verantwoording af aan het parlement. 

Bij een extraparlementaire regering wordt er geen rekening gehouden met een parlementaire meerderheid. In plaats daarvan wordt de regering dus samengesteld zonder parlementaire basis. Het doel van zo’n regering is om tijdelijk bestuur te bieden in periode van politieke onzekerheid, totdat er een nieuw parlement is gekozen en geïnstalleerd.

Putters werkt nu aan een eindverslag en heeft daar nog een paar dagen voor nodig. Donderdag 14 maart is de deadline. “We zijn onderweg”, aldus Putters. “We werken stap voor stap.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer