Ze wandelde al blootvoets door Spanje met dochtertje op haar rug, en nu heeft ze een nog zotter plan

© if

10.000 kilometer. Van Koekelare naar Peking. Die afstand zal Ilse (34) samen met haar dochtertje (3) fietsen. Voor geld voor Keniaanse kinderen. En daarmee is ze niet aan haar proefstuk toe. “Ik ga me weer helemaal smijten.”

Tim Lescrauwaet

Dat ze niet om een stunt verlegen zit, bewees Ilse Longuet uit Koekelare al eerder. Zo liet ze al de landkaart van Afrika op haar rug tatoeëren. En vorig jaar stapte ze 1.200 kilometer van Barcelona naar Gibraltar. Op blote voeten en met haar dochtertje Helinah op haar rug.

Op 25 juni start ze met een nieuw en even spectaculair project: vanuit Koekelare wil ze samen met haar dochtertje naar Peking in China fietsen. Goed voor een fietstocht van 10.000 kilometer. Ilse zal trappen en Helinah gaat mee op een kinderzitje. “Maar trainen kan ik hier in Nairobi niet”, zegt ze. “Hier zijn geen fietspaden en er zitten overal grote putten in de weg.”

Spaghetti

Ilse spreekt niet toevallig over Nairobi. Ze voert haar stunts telkens uit om de aandacht te vestigen op de leefomstandigheden in Kenia. Haar vriend, de vader van haar dochtertje, is van daar afkomstig en daarom ligt het land haar na aan het hart. Momenteel is ze daar ook enkele weken om het leven van heel wat kinderen te verbeteren. Zo installeerde ze er watertanks met het geld dat ze ophaalde met haar onwaarschijnlijke wandeltocht. “En volgende week maak ik spaghetti voor 150 kinderen”, zegt ze. “Het is ongelofelijk om hun gezichten te zien als ze eens een ‘echte’ maaltijd krijgen.”

En ook haar fietstocht moet geld voor het goede doel opbrengen. Het is haar bedoeling om de kinderen in de Kibera Slum in Nairobi te helpen. Drie vierde van die sloppenwijk is jonger dan achttien jaar. En 100.000 kinderen zijn er wees. “Het leven wordt er beheerst door armoede, corruptie, geweld en besmettelijke ziektes veroorzaakt door milieuvervuiling”, zegt Ilse. “De meeste mensen moeten bedelen omdat er geen werk te vinden is.”

Om die mensen te helpen zullen Ilse en Helinah maar liefst 10.000 kilometer met de fiets afleggen. Ze worden daarvoor gesponsord door Fietsen Franky uit Ichtegem. Hij schenkt een fiets, een kinderzitje voor Helinah en een kleine bagagedrager voor haar lange tocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen