Videospeler inladen...

Operatie Bosmier in Dilsen-Stokkem: 7 mierenkolonies verhuizen voor aanleg ecoduct

Het Agentschap Wegen en Verkeer start vandaag met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw ecoduct over de Boslaan in Dilsen-Stokkem. Op de plek waar de brug komt, leven 7 kolonies van beschermde bosmieren. Die worden nu heel voorzichtig uitgegraven en verhuisd naar een plekje net naast de werf.

In Dilsen-Stokkem wordt deze zomer gestart met de aanleg van het ecoduct 'Dilserbos' over de Boslaan. Zo zullen dieren in de toekomst veilig kunnen oversteken van de ene naar de andere kant van het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Maar voor de aanleg van het ecoduct moet ook natuur wijken, zo zullen er zo'n 200 bomen gekapt worden. Maar in de werfzone bevinden zich ook 7 waardevolle mierennesten. "Het zijn beschermde soorten bosmieren", legt Karen Jacobs van het Agentschap voor Natuur en Bos uit. "Daarom gaan we ze een nieuwe thuis geven, net buiten de werfzone."

We willen altijd zo min mogelijk hinder voor de bewoners langs de werf, en dat mag je heel ruim nemen

Zoë Debbaut, woordvoerder Agentschap Wegen en Verkeer in Limburg

Bosmieren maken heel grote nesten, daarom worden het ook bosmierkoepels genoemd. "Zo'n nest wordt zo'n 40 centimeter hoog en kan in principe tot 10 meter breed worden", gaat Jacobs verder. "Maar we denken dat we hier nesten van zo'n 3 meter zullen moeten uitgraven. In zo'n nest zit er een heel uitgebreid gangenstelsel."   

Formica rufa (rode bosmier)
Pixabay

"We willen altijd zo weinig mogelijk hinder voor de bewoners langs de werf, en dat mag je heel erg ruim nemen", vult Zoë Debbaut van het Agentschap Wegen en Verkeer aan. "We gaan daarom, heel voorzichtig, laagje per laagje hun gangen met de hand uitgraven en daarna verplaatsen, naar een plekje net buiten de werfzone." 

De operatie is niet toevallig vandaag gepland. "Het is een zonnige dag. Als we dit in de voormiddag doen, gaan de meeste mieren zich nog in het nest bevinden. Zo kunnen we ze allemaal tegelijk verhuizen naar een goed plekje naast de werf. Het is niet iets dat we elke dag doen, maar onze boswachters staan paraat om dit in goede banen te leiden", besluit Karen Jacobs. 

Zo zal het ecoduct over de Boslaan in Dilsen-Stokkem eruit zien.

Meest gelezen