32 miljoen views voor rauwe melk op sociale media, want ‘gezonder dan melk uit de winkel’. Is dat waar?
Als je de nieuwste voedingshype op social media mag geloven, biedt rauwe, onbehandelde melk een hoop gezondheidsvoordelen: een pak meer vitamines en geen last meer van je lactose-intolerantie. Maar kloppen die claims? Of schuilt er gevaar in melk recht van de boer, die je niet in de winkel vindt? Voedingswetenschapper Dries Vandeweyer formuleert een helder antwoord.
Wat is de rauwe melk waar het plots online zo vaak over gaat? Rauwe melk krijgt geen enkele behandeling en komt dus rechtstreeks van de koe, het schaap, de geit of de ezel. Volgens enthousiastelingen op social media zou je via deze onbewerkte melk meer vitaminen binnenkrijgen. “Het kan dat er meer vitamine B12 of B6 of foliumzuur zit in rauwe melk”, duidt Dries Vandeweyer, voedingsingenieur bij KU Leuven. “Maar dat verschilt wel per diersoort en naargelang het seizoen.”
KIJK. Een van de filmpjes onder #rawmilk op TikTok, een hashtag die al 32,7 miljoen keer bekeken is
Hoe verschilt rauwe melk van melk uit de supermarkt? “Er gelden strenge normen”
In België vind je niet zo snel rauwe melk terug in de winkelrekken. Bij ons wordt melk meestal gesteriliseerd en lees je op een pak melk dat je koopt in de winkel ‘UHT’: ultra hoge temperatuur. “Dat verwijst naar een vorm van steriliseren waarbij we de melk enkele seconden verhitten op een temperatuur van 135 graden”, vertelt Vandeweyer. “Steriliseren kan ook door melk een paar minuten op een temperatuur hoger dan 120 graden te laten koken. Dan krijgt de melk een lichte kooksmaak en kan de kleur minder wit worden, daarom wordt die techniek minder vaak toegepast.”
Dat steriliseren van melk doen producenten natuurlijk niet zomaar. Het voordeel van steriliseren is dat alle micro-organismen doodgaan: ziektekiemen, bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. “Er gelden strenge normen voor de tijd en de temperatuur, naast hygiënemaatregelen zowel op de boerderij als in de fabriek. Zo krijg je een kiemvrij product dat veilig is om te drinken én dat je lang kan bewaren”, legt de wetenschapper ons uit.
Voor rauwe melk moet je rechtstreeks naar de boer gaan
Melk pasteuriseren is dan weer een andere techniek die vaker in Nederland dan in België wordt gebruikt. “Hierbij verhitten producenten de melk 15 seconden op 72 graden. Zo doden ze de belangrijkste ziektekiemen. Met die techniek verlies je minder kwaliteit, maar de melk is ook minder lang houdbaar en je moet hem al voor opening in de koelkast bewaren.”
Rauwe melk zal je niet snel in de winkel naast de bovenstaande soorten terugvinden. Daarvoor moet je rechtstreeks naar de boer gaan: die doet geen behandelingen met de melk, waardoor je het pure product in handen hebt. Vandeweyer raadt aan om de melk dan wel thuis goed door te koken, zodat je geen risico loopt op ziektekiemen.
Meer vitamines, maar ook meer ziektekiemen? Is rauwe melk dan wel veilig?
Hoe het ook zij, volgens de fans op sociaal medium TikTok, is rauwe melk meer voedzaam. Die extra vitamines B12, B6 of foliumzuur die je binnenkrijgt, hebben die dan echt grote gezondheidsvoordelen? “Wat de vitamines betreft, zal rauwe melk weinig verschil maken voor je gezondheid”, aldus de expert. “En er is die grotere kans dat er ziekteverwekkers aanwezig zijn.”
“Omdat het product geen behandeling krijgt, kunnen bacteriën zoals listeria of salmonella overleven. Als gezonde persoon krijg je misschien alleen wat darmklachten, maar voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met minder weerstand kan dat gevaarlijker zijn.”
Nog een populaire bewering over rauwe melk online: het zou koemelkallergie en astma kunnen helpen voorkomen. Maar er blijkt geen onderzoek te zijn die dat bevestigt. Onderzoek aan de Universiteit van Utrecht toonde dat kinderen die op een boerderij opgroeien minder vaak last van hebben van koemelkallergie, maar het is niet bewezen dat rauwe melk daar de oorzaak van is.
Voor voeding is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de voedingsstoffen in een product. “De veiligheid van wat je eet of drinkt, komt op de eerste plaats, pas daarna tellen de nutriënten”, stelt Vandeweyer. Vanuit dat principe zijn de risico’s van rauwe melk hoog en de gezondheidsvoordelen te weinig bewezen. De expert raadt het dus niet aan om de trend te volgen.
Hoe zit het met rauwmelkse kaas?
Vandeweyer: “Die kaas wordt gemaakt van rauwe melk. De productietechnieken zorgen er wel voor dat het een veilig product is om te eten. Door het zuursel en de rijping verdwijnen immers de meeste ongezonde bacteriën. Omdat er kleine risico’s blijven bestaan op bijvoorbeeld listeria, eten risicogroepen zoals kinderen en zwangere vrouwen deze kaas beter niet.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur