© Archiefbeelden

Hij dacht veilig te zitten in Dubai, maar de Verenigde Arabische Emiraten gaan Dikke Nordin uitleveren

ANTWERPEN -

Na een procedureslag die jarenlang heeft aangesleept, hebben de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de knoop doorgehakt: Nordin El H., alias Dikke Nordin, zal aan België uitgeleverd worden. Dat bevestigt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) aan Gazet Van Antwerpen.

Joris van der Aa

Nordin El H., alias Dikke Nordin van Den Dam, is een van de belangrijkste targets van politie en gerecht in Antwerpen. De steenrijke Antwerpse drugscrimineel verblijft al jaren in Dubai, van waaruit hij zijn vermeende drugshandel zou hebben aangestuurd. Het Antwerpse gerecht ondernam de voorbije jaren meerdere pogingen om Nordin uitgeleverd te krijgen van de Emiraten, maar die pogingen draaiden uiteindelijk op niets uit. Nadat justitie opnieuw een aantal uitleveringsdossiers had opgemaakt, hebben de autoriteiten in Dubai uiteindelijk beslist om hem nu toch uit te leveren.

Het hof van Cassatie in Dubai maakte de beslissing vannacht bekend via een persmededeling. “Het hof van Cassatie in Dubai stemt in met de uitlevering van de verdachte Nourredin El H. aan de Belgische autoriteiten. De verdachte wordt beschuldigd van drugshandel en zijn uitlevering werd aangevraagd in overeenstemming met het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Arabische Emiraten en België. De beslissing volgt na het uitputten van alle beroepsmogelijkheden door de verdachte. Eerder, op 7 december 2023, oordeelde het Hof van Beroep in Dubai ook in te stemmen met de uitlevering.”

LEES OOK. Cocaïnehandelaar Dikke Nordin verdiende miljoenen met hulp van Genkse zeventiger, ook ex-profvoetballer betrokken

“De verdachte tekende beroep aan tegen dit vonnis bij het Hof van Cassatie, dat op 6 maart 2024 het beroep verwierp en de uitlevering bekrachtigde.”

Uitleveringsverdrag

Deze stappen benadrukken de vastberadenheid van de VAE om nauw samen te werken met internationale partners in de bestrijding van internationale misdaad. De VAE en België ondertekenden in december 2021 een uitleveringsverdrag. De VAE voltooiden de vereiste aanpassingen aan haar nationale wetgeving in augustus 2022, terwijl België dit in oktober 2022 deed.

“Het uitleveringsverdrag met België is een van de meer dan 45 overeenkomsten die de VAE de afgelopen jaren met verschillende landen heeft ondertekend. De VAE is van plan om meer overeenkomsten op dit gebied te ondertekenen. Dit past in het kader van het streven naar versterking van de samenwerking op juridisch en gerechtelijk gebied.”

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt werd op de hoogte gesteld van de beslissing tot uitlevering. Hij verwelkomt deze uitlevering door de Verenigde Arabische Emiraten aan België. “Nadat we in december 2021 een uitleveringsverdrag hebben ondertekend in Abu Dhabi, zien we nu dat dit resultaten oplevert. We hebben meerdere verzoeken om uitlevering overgemaakt. Er was reeds een eerste overbrenging in december van vorig jaar, maar dit betreft nu een uitlevering die door het Antwerpse parket al bijna vier jaar werd gevraagd.”

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt.© frederik beyens

Van Tigchelt prijst de inspanningen van alle betrokken partijen, waaronder het Antwerpse en federale parket, de diplomatieke diensten én de autoriteiten in de VAE, die hebben bijgedragen aan het veiligstellen van de uitlevering en benadrukt het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen drugshandel. Dit is ook één van de speerpunten van de Belgische minister van Justitie tijdens het huidige EU-voorzitterschap.

“De aanhouder wint”

De minister benadrukt dat dergelijke samenwerkingen een noodzakelijk en krachtig signaal zijn in de strijd tegen de internationale drugshandel: “Gevluchte criminelen kunnen niet op hun lauweren rusten. Waar ter wereld ze zich ook bevinden, er is geen straffeloosheid, de Belgische justitie zal hen blijven opjagen. Het heeft een tijd geduurd, maar de aanhouder wint. En dit zal zeker niet de laatste uitlevering zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer