Deze 8 bekende vrouwen doen mee aan 'Kom op tegen kanker, alles in de strijd'
VRT

Deze 8 bekende vrouwen gaan uit de kleren voor bewustmaking rond borstkanker

Radio- en tv-presentatrice Fien Germijns en 'Thuis'-actrice Marleen Merckx gaan samen met collega's Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters en Maïmouna Badjie uit de kleren om aandacht te vragen voor borstkanker in een nieuw seizoen van 'Kom op tegen kanker, alles in de strijd' op VRT1. Dat is vandaag, op Vrouwendag, bekendgemaakt.  

Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: 1 op de 7 vrouwen wordt erdoor getroffen. Deze cijfers tonen volgens de deelnemende vrouwen aan hoe broodnodig het is om te durven praten over de ziekte en de juiste steun en begeleiding te krijgen. 

Samen brengen de 8 bekende vrouwen een uniek optreden voor het goede doel. Net zoals bij de mannen wordt dat een eenmalige stripact voor 2.000 toeschouwers, op dinsdag 26 maart 2024 in het Kursaal in Oostende. De opbrengst van die act gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.  

Borstkanker uit taboesfeer halen

Verschillende van de vrouwen hebben een persoonlijk kanker-gerelateerd verhaal. Met hun performance en hun getuigenis willen ze graag het stilzwijgen over de ziekter doorbreken. Dat Fien Germijns en Marleen Merckx zouden meedoen was al bekend. Ze krijgen het gezelschap van 6 andere bekende vrouwen: Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters en Maïmouna Badjie. 

Beluister: Tine Embrechts vertelt waarom ze deelneemt aan de stripact voor Kom op tegen Kanker

Actrice Ann Van den Broeck heeft zelf recent borstkanker gehad en is volop in revalidatie van de ziekte. Sinds september is ze weer voltijds aan het werk. Begin dit jaar kondigde ze tijdens de '#LikeMe'-concerten in het Sportpaleis aan dat ze kankervrij verklaard is. Volgende week gaat de musical "Hairspray" in première, waarin ze meespeelt. 

Actrice Marleen Merckx verloor haar moeder aan borstkanker en moet zich zelf nog elk jaar laten testen. Ook Julie Vermeire verloor haar plusmama aan borstkanker. Zita Wauters wil borstkanker meer bespreekbaar maken bij jonge mensen. 

Onderbelichte thema's borstkankerzorg onder aandacht brengen

Met deze nieuwe editie van 'Kom op tegen Kanker, alles in de strijd' nemen de vrouwen de fakkel over van de mannen in 2022. Dieter Coppens en Niels Destadsbader gingen toen samen met 6 andere bekende mannen uit de kleren om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker bij mannen, met groot succes. De campagne creëerde heel wat bewustwording en doorbrak het taboe rond de ziektes. 

"Acht mannelijke BV’s die uit de kleren gingen om het taboe rond prostaat- en teelbalkanker te doorbreken had effect", zegt David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. "Veel meer mannen durven nu wel een gesprek hierover aangaan met hun huisarts. Maar we mogen de vrouwen niet vergeten. Bij borstkanker, de meest voorkomende kanker bij vrouwen, komt heel wat kijken. We zijn blij dat met het nieuwe seizoen van 'Kom op tegen Kanker, alles in de strijd' een aantal onderbelichte thema’s uit de borstkankerzorg – zoals seksualiteit en nazorg – onder de aandacht zullen komen." 

Meest gelezen