Bedrijf boven Kipling, Vans en The North Face wil 100 van 250 banen schrappen in Berchem

Berchem -

Het Amerikaanse VF Corporation, het bedrijf boven de merken Kipling, The North Face, Vans en Eastpak, heeft de intentie om honderd van de tweehonderdvijftig jobs te schrappen in het kantoor in Berchem.

Christof Willocx

De directie van VF Europe, de Europese afdeling van VF Corporation, heeft aangekondigd dat ze een herstructurering wil doorvoeren omdat ze haar organisatie efficiënter wil maken. Volgens de vakbonden daalt ook de vraag naar de producten van het bedrijf.

VF Europe heeft de intentie om de zogenaamde ‘shared services’ af te bouwen. Dat gaat concreet over de informatica-afdeling, de financiële dienst, de personeelsdienst en de administratieve afdeling. “Deze operatie zou gevolgen kunnen hebben voor ongeveer honderd werknemers in Berchem”, zegt het bedrijf in een persbericht.

“De beslissing voor deze intentie is niet ondoordacht genomen”, zegt het bedrijf. “Het is het resultaat van een grondige evaluatie van onze activiteiten in Europa, inclusief een onderzoek naar hoe gedeelde diensten het meest effectief kunnen worden geleverd.”

Veel van de jobs in Berchem bij VF Europe worden ook elders in Europa gedaan, en de directie wil dubbelwerk vermijden.

Niet in winkels en distributiecentra

De directie van VF Europe heeft nu de wet-Renault opgestart, en zal samen met vakbonden bespreken hoe de herstructurering het best kan worden aangepakt. De eerste vergadering vindt volgende week dinsdag plaats.

VF Europe benadrukt wel dat er geen jobs zullen verdwijnen in de winkels en in de distributiecentra in Sint-Niklaas.

Kipling en andere merken

VF is onder meer eigenaar van het rugzakken- en boekentassenmerk Kipling. Dat bedrijf werd in 1987 in Antwerpen opgericht, maar kwam in 2004 in Amerikaanse handen. De andere merken die VF Europe in eigendom heeft, zijn The North Face (outdoor kleding, rugzakken en schoenen), Eastpak (rugzakken en reistassen) en Vans (schoenen, kleding en rugzakken). (Lees verder onder de foto)

Het kantoor van VF Corporation bevindt zich in dit gebouw aan de Posthofbrug in Berchem.© rr

De christelijke vakbond ACV reageert verbaasd op de aangekondigde herstructurering. “In de coronaperiode heeft VF Europe zijn ondersteunende diensten nog verhuisd van Bornem naar Berchem, om dichter bij de modewereld te zitten”, zegt Gunther Van Sant, secretaris van ACV. “De werknemers zitten hier natuurlijk heel hard mee in. Deze besparing wordt opgelegd vanuit de Verenigde Staten. Vanuit Europa hebben we hier geen vat op. Ik ben benieuwd naar de uitleg die we dinsdag zullen krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer