Onderwijs

Examencommissie ontdekt fraude: 23 kandidaten lieten examen door iemand anders maken

© Werry Crone

De voorbije twee jaar zijn 23 kandidaten die deelnamen aan examens bij de Examencommissie secundair onderwijs betrapt op fraude. De jongeren vonden een manier om hun examen door iemand anders te laten maken, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De beveiliging is opgevoerd.

Emma Desmet
Bron: Belga

De Examencommissie secundair onderwijs betrapte de voorbije twee jaar 23 kandidaten op fraude. Het merendeel van de examens bij de Examencommissie wordt digitaal afgenomen in het examencentrum in Brussel. De betrokken kandidaten komen allemaal uit de provincie Antwerpen en gaven de fraudetechniek wellicht aan elkaar door.

Ze meldden zich aan in het examencentrum, maar slaagden er daarna in hun individuele code door te geven aan iemand buiten de muren. Die persoon kon dan inloggen in de examensoftware en het examen voor hen maken. Omdat deze examens zo buiten de bewaakte omgeving van het examencentrum werden afgelegd, kon men zo gebruikmaken van verboden hulpmiddelen, zoals het internet of artificiële intelligentie.

Tijdens het corrigeren viel op dat sommige antwoorden verdacht leken of niet overeenstemden met eerdere examens van dezelfde kandidaten. Digitaal opspoorwerk bevestigde het bedrog. De betrokken kandidaten mogen twee jaar lang geen examens afleggen. De resultaten van de frauduleuze examens werden geschrapt. Acht jongeren die hun diploma secundair onderwijs behaald hebben met vervalste examens, moeten dat diploma weer inleveren. Volgens minister Weyts is de beveiling intussen opgevoerd “om fraudeurs voor te blijven”. De Examencommissie onderzoekt of ze klacht kan indienen bij het parket.

Zelfstudie

De Examencommissie secundair onderwijs biedt een kans aan jongeren en volwassenen om een getuigschrift of diploma secundair onderwijs te behalen buiten de normale schoolcontext. In 2022 namen bijna 4.000 mensen deel aan de examens. Het aanbod afstudeerrichtingen is uiteenlopend en gaat van Latijn-wiskunde tot handel. Eén voorwaarde is wel dat de examens behaald worden door middel van zelfstudie.

Uit het jaarverslag van 2022 blijkt dat de meeste kandidaten kiezen voor de Examencommissie vanwege de snelheid waarmee je een diploma kunt behalen en de vrijheid die het traject biedt.