Boeken uit de mangareeks 'Dragon Ball'
AFP or licensors

Bedenker van succesvolle mangaserie 'Dragon ball' overleden

Akira Toriyama, de schrijver en tekenaar van de bekende mangaserie 'Dragon ball', is overleden. Dat laat zijn productiebedrijf weten. Zijn verhalen zijn erg succesvol en brachten al tal van televisieseries, videogames en films voort.

De Japanner Akira Toriyama, was schrijver en tekenaar van manga, Japanse stripverhalen. Hij overleed op 68-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

"Hij werkte enthousiast aan verschillende projecten en er was nog veel dat hij graag wilde bereiken", laat productiebedrijf Bird Studio weten in een verklaring. 

Akira Toriyama in mei 1982
AFP or licensors

In 1980 scoorde Toriyama een eerste grote hit met de mangaserie 'Dr. Slump'. Het was echter 'Dragon ball', de mangareeks die hij in 1984 opstartte, dat uitgroeide uit tot een van de succesvolste mediamerken ter wereld. Toch heeft Toriyama zelf de schijnwerpers altijd vermeden.

De stripverhalen van 'Dragon ball' gingen meer dan 260 miljoen keer over de toonbank. Ze brachten ook heel wat televisieseries, videogames en films voort.

De reeks volgt de gevechtstraining van hoofdpersonage Son Goku en zijn zoektocht naar de zeven drakenballen. Goku wil daarmee een draak oproepen die wensen kan vervullen. 

Hoofdpersonage Son Goku uit 'Dragon Ball'
AFP or licensors

Naast 'Dragon ball' en 'Dr. Slump', bedacht Toriyama ook andere succesvolle manga's. Zo verschijnt er later dit jaar een tv-adaptatie van zijn reeks 'Sand land' op Disney+.

Meest gelezen