© Isosport

Standard en Anderlecht moeten eerste thuismatch in play-offs zonder supporters spelen

Standard en Anderlecht kennen hun straf voor de rellen in de ‘clasico’ van 7 december. Beide clubs krijgen een wedstrijd achter gesloten deuren opgelegd en drie wedstrijden met uitstel waarin de vakken van de hardekernsupporters dichtgaan. De straf gaat in vanaf de play-offs, beide clubs kunnen nog in beroep gaan.

Bart Lagae

Nadat de ‘clasico’ tussen Anderlecht en Standard in december voor de tigste keer ontaardde in geweld, kozen beide clubbesturen de vlucht vooruit. Ze beslisten in overleg om tot volgend seizoen geen uitsupporters meer mee te nemen in de onderlinge duels. Op die manier probeerden ze een zware sanctie door de voetbalbond af te wenden of te verzachten.

De disciplinaire raad van de voetbalbond maakte vrijdag zijn straf bekend. In een genuanceerd betoog neemt de raad “akte” van de beslissing van de clubs. Maar zowel Anderlecht als Standard had voor eerdere ongeregeldheden nog een wedstrijd achter gesloten deuren met uitstel staan. Die straf wordt nu omgezet in een effectieve sanctie die ingaat binnen vijftien dagen. Dat komt overeen met de eerste speeldag van de play-offs.

“Sluiten van de uitvakken geen straf”

Daarnaast streefde de disciplinaire raad proportionaliteit na. Het sluiten van de uitvakken noemt de raad “geen straf” aangezien het voorstel door de clubs zelf gedaan werd. In de plaats wordt de sluiting van de hardekernvakken voor drie opeenvolgende thuiswedstrijden bevolen. De disciplinaire raad legt die straf met één jaar uitstel op in de hoop dat supporters elkaar sensibiliseren om de sluiting van hun tribune tegen te gaan.

Voor Standard gaat het om de vakken A3, B3, C3, D3, E3, F3, G3, H3, I3, D4, E4, F4, voor Anderlecht om de vakken S2, S13, N1, N2, N3 en N4.

Standard en Anderlecht krijgen ook een boete opgelegd van respectievelijk 10.000 en 7.500 euro. Beide clubs reageerden nog niet op de straf maar alvast Anderlecht overweegt een beroep.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer