© BELGA

Bashir Abdi geeft toe “van nul te moeten beginnen” met oog op olympische marathon na stressfractuur, maar ziet “geen reden tot paniek”

Bashir Abdi (35) moet weer “van nul beginnen” opbouwen richting de olympische marathon in Parijs, na een stressfractuur aan het heiligbeen. Toch blijft onze landgenoot optimistisch. Dat heeft hij vrijdag verklaard op een persconferentie in Gent, in aanloop naar het BK halve marathon van zondag in Gentbrugge.

Quinten Torfs
Bron: BELGA

Een stressfractuur in het heiligbeen stuurde Abdi’s voorbereiding op de Spelen in Parijs grondig in de war. De voorbije zes weken heeft hij zich moeten beperken tot alternatieve trainingen. “Ik heb het lopen wel gemist. Die periode met enkel aquajoggen en fietsen was niet gemakkelijk. Gelukkig heb ik kinderen, wat voor afleiding zorgt. Woensdag kreeg ik groen licht dat ik opnieuw mag opbouwen. Het bot is hersteld, maar het is uiteraard wel verzwakt.”

De bronzen medaillewinnaar op de olympische marathon van Tokio moet naar eigen zeggen “van nul beginnen”. “Gisteren heb ik voor het eerst mijn loopschoenen aangedaan. Op het programma stond vier keer één minuut wandelen en vier keer drie minuten lopen.” Pas binnen vier weken mag hij weer voluit beginnen te trainen.

De Spelen zijn niet veraf meer, toch panikeert Abdi niet. “Ik moet gewoon mijn medisch team vertrouwen. Er is geen reden tot paniek voor Parijs. Misschien zal ik daar wel een voordeel hebben, want ik zal frisser zijn dan de andere atleten. Van nu tot Parijs mag er wel niets meer gebeuren. Als ik herval, dan wordt het echt wel moeilijk.” Abdi hoopt nog enkele wedstrijden te lopen voor Parijs 2024. “Lukt dat niet, dan zou dat bijzonder jammer zijn. Voor een kampioenschap heb ik normaal echt wel wedstrijdritme nodig.” De olympische marathon in Parijs is voorzien op 10 augustus.

“Er zijn ergere dingen in het leven”, relativeerde hij nog zijn blessureleed. “Kijk naar het verhaal van Kelvin Kiptum (de Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon kwam op 11 februari om het leven bij een auto-ongeluk, nvdr.), die het plan had om als eerste mens onder de 2 uur te lopen. Hij is er plots niet meer. Dat is veel erger dan een probleem met het heiligbeen.”

Oorspronkelijk was het het plan dat Abdi de marathon van Tokio van afgelopen zondag zou lopen. “Ik heb de wedstrijd op tv bekeken, ik ben tot 3u wakker gebleven. Ik wou mijn concurrenten aan het werk zien.”

Komende zondag zal Abdi het startschot geven van Bashir’s run, ook wel het BK halve marathon. Zelf komt hij uiteraard niet in actie. “Ik vind het heel jammer dat ik mijn eigen wedstrijd niet kan lopen. Het kriebelt wel om mee te doen. Maar het mag nog niet.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer