Ga naar de inhoud

Bashir Abdi moet "van nul beginnen" richting olympische marathon: "Maar ik panikeer niet"

 vr 8 maart 2024 13:10
Bashir Abdi blijft optimistisch richting Parijs.

Een blessure aan het heiligbeen heeft de olympische planning van Bashir Abdi stevig overhoop gegooid. Toch blijft de Europese recordhouder op de marathon optimistisch, zo vertelde hij vrijdag op een persbabbel in Gent. "Ik moet gewoon mijn medisch team vertrouwen, maar er mag nu wel niets meer gebeuren."

De weg naar Parijs gaat niet over rozen voor Bashir Abdi (35). Een stressfractuur in het heiligbeen stuurde Abdi's voorbereiding op de Olympische Spelen grondig in de war. De voorbije zes weken heeft hij zich moeten beperken tot alternatieve trainingen.

 

"Ik heb het lopen wel gemist", vertelde hij vrijdag in aanloop naar het BK halve marathon van zondag in Gentbrugge, waar Abdi zelf niet in actie komt. "Die periode met enkel aquajoggen en fietsen was niet gemakkelijk. Gelukkig heb ik kinderen, wat voor afleiding zorgt."

 

"Maar woensdag kreeg ik groen licht dat ik opnieuw mag opbouwen. Het bot is hersteld, maar het is uiteraard wel verzwakt."

Ook Koen Naert en Hanne Verbruggen tekenden present in Gent.

Voordeel

De bronzenmedaillewinnaar op de olympische marathon van Tokio moet naar eigen zeggen "van nul beginnen". "Gisteren heb ik voor het eerst mijn loopschoenen aangedaan. Op het programma stond vier keer één minuut wandelen en vier keer drie minuten lopen."


Pas binnen vier weken mag hij weer voluit beginnen te trainen. Verre van ideaal met het oog op de Spelen, die niet meer veraf zijn. Toch panikeert Abdi niet. "Ik moet gewoon mijn medisch team vertrouwen. Er is geen reden tot paniek voor Parijs", luidt het.


"Misschien zal ik daar wel een voordeel hebben, want ik zal frisser zijn dan de andere atleten. Van nu tot Parijs mag er wel niets meer gebeuren. Als ik herval, dan wordt het echt wel moeilijk."

Misschien zal ik er wel een voordeel hebben, want ik zal frisser zijn dan de andere atleten. Van nu tot Parijs mag er wel niets meer gebeuren.

Bashir Abdi
Bashir Abdi
Bashir Abdi: "Gisteren heb ik voor het eerst mijn loopschoenen aangedaan. Op het programma stond 4 keer 1 minuut wandelen en 4 keer 3 minuten lopen."

Concurrentie monsteren

Abdi hoopt nog enkele wedstrijden te lopen voor Parijs 2024. "Lukt dat niet, dan zou dat bijzonder jammer zijn. Voor een kampioenschap heb ik normaal echt wel wedstrijdritme nodig."   


"Er zijn ergere dingen in het leven", relativeerde hij nog zijn blessureleed. "Kijk naar het verhaal van Kelvin Kiptum (de Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon die vorige maand om het leven kwam, red.). Hij is er plots niet meer."


Oorspronkelijk was het het plan dat Abdi de marathon van Tokio van afgelopen zondag zou lopen. "Ik heb de wedstrijd op tv bekeken, ik ben tot 3 uur wakker gebleven. Ik wou mijn concurrenten aan het werk zien." 

Gerelateerd: