Verkeerslichten op A12 tussen Wilrijk en Aartselaar verdwijnen

© ATV

Wie via de A12 van Antwerpen naar Brussel of omgekeerd rijdt, zal binnen enkele jaren niet meer voor het verkeerslicht staan tussen Wilrijk en Aartselaar. De Vlaamse regering heeft zich vrijdag achter een voorkeurstracé met drie korte tunnels geschaard.

mtm
Bron: BELGA

Drie studiebureaus kregen in 2020 de opdracht om alternatieven uit te werken voor de gevaarlijke strook, met kruispunten die jaarlijks voor verkeersslachtoffers zorgen. Er werd een optie uitgewerkt met een lange tunnel en een optie met een lange en een korte tunnel, maar die haalden het niet. De regering kiest voor drie korte tunnels. Die bieden de beste doorstroming, met een snelheid van 90 kilometer per uur, en zorgen ook voor de beste tunnelveiligheid.

Bovengronds worden conflictvrije kruispunten ingericht. In het voorstel komt er daarnaast een aparte busbaan op de N177, de zijbaan van de A12, en dubbelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de rijweg. Het is het enige alternatief met twee volwaardige op- en afrittencomplexen, tussen de Atomiumlaan en Cleydaellaan en tussen de Cleydaellaan en Bist.

Het ontwerp moet nu technisch worden uitgewerkt en de vergunningsprocedure doorlopen. De werken starten ten vroegste in 2030, is te horen bij Wegen en Verkeer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen