Lauris Zaube, een 23-jarige Let, zou in Londen begraven worden. Maar de ceremonie verliep heel mysterieus.© Shutterstock/X

Lege kist, twijfel over overledene en kerk vol onbetaalde acteurs: Engeland in ban van mysterieuze begrafenis

Mysterie in Londen. De priester die opgetrommeld werd voor de begrafenis van een 23-jarige Letse man, stelde ter plaatse vast dat er iets niet klopte. Een lege kist, een kerk vol acteurs en een verdachte organisator. “Ik voelde me er echt niet goed over.”

gjs

Maandag rond 11 uur arriveerde priester Rupert McHardy (49) in de rooms-katholieke kerk London Oratory in de Londense wijk South Kensington. Er waren een door paarden voortgetrokken lijkwagen, luxewagens, mensen, een koor, een regisseur om de dienst te filmen en een kerk vol foto’s van de overledene. Op zich geen ongewoon begrafenistafereel.

Geen lichaam

Maar toen nam alles een vreemde wending. “Toen de begrafenisondernemer het lichaam ging halen, kreeg die op het laatste moment te horen dat er geen lichaam was”, zegt McHardy aan The Daily Mail. “Assen waren er wel.” Bovendien bleek de kerk voor de helft gevuld te zijn met acteurs, die op de koop toe klaagden over het feit dat ze hun geld nog niet gekregen hadden. “De andere helft had bivakmutsen, capuchons en donkere brillen aan”, zegt priester McHardy. “Ze zagen er sinister uit.”

“De aanwezigen vertrokken redelijk blij. Als ze echt familie waren, zouden ze toch geweend hebben en ontgoocheld geweest zijn?”

Rupert McHardy

Priester

Toen de priester probeerde te praten met de man die vooraf beweerde de broer van de overledene te zijn, kwam hij erachter dat die dat eigenlijk niet was. “Het werd toen heel duidelijk dat de hele begrafenis nep was. Ze deden alsof er een lichaam en rouwende mensen waren, maar die waren er niet.” Eén van de acteurs gaf de priester de naam van de persoon die hen ingehuurd had, en volgens McHardy zou dat de naam van een veroordeelde pedofiel zijn.

Stopgezet

De begrafenis werd meteen stopgezet. “De aanwezigen vertrokken redelijk blij”, zegt McHardy. “Als ze echt familie waren, zouden ze toch geweend hebben en ontgoocheld geweest zijn?” De priester en de begrafenisondernemer werden betaald zoals gepland. “We zijn hier geen geld aan verloren, maar het is toch heel raar. Ik voelde me er echt niet goed over.”

Ook over de vermeende overleden persoon blijven veel vraagtekens. Volgens zijn zogezegde broer, die de priester had ingehuurd, ging het om de 23-jarige Let Lauris Zaube. Hij zou op oudejaarsavond in Letland in een bevroren meer gevallen zijn en zijn lichaam zou nooit teruggevonden zijn. Een overlijdenscertificaat was er wel, maar dat leek volgens de priester vervalst. Zeker is wel dat de Letse politie op 2 januari een opsporingsbericht naar de vermiste man verspreidde.

Het is niet duidelijk of de man echt overleden is. Ook wat er aan de hand was tijdens de begrafenis en waarom die moest plaatsvinden, is niet duidelijk. De priester hoopt door zijn verhaal te doen in de pers antwoorden te krijgen op zijn vragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer