© Dick Demey

Wouter Vrancken: “Via pressing en snelle omschakeling vol stadion achter ons krijgen”

Genk -

Standard kloppen is zondag een must voor KRC Genk, dat zijn play-off 1-lot nog wel steeds in eigen handen heeft. Daarvoor moet het in een bomvolle Cegeka Arena zijn belabberde thuisreputatie opkalefateren, weet coach Wouter Vrancken.

21 op 42 in eigen huis, daarmee ben je KRC Genk zijnde alleen mathematisch geslaagd. De Cegeka Arena loop zondag voor de vierde keer vol maar heeft dit seizoen slechts zelden in vuur en vlam gestaan, de Genkse coach steekt daarvoor de hand in eigen boezem.

“De eerste aanzet moet van op het veld komen”, zegt hij. “De spelers zijn de katalysator van de sfeer op de tribunes. We moeten het publiek vanaf de eerste minuut achter ons krijgen, dat kan door met veel energie te pressen en snel om te schakelen. We moeten zelf pushen, dat deden we te weinig in het openingskwartier tegen Club Brugge. Wel in de rest van de eerste helft en in het begin van de tweede helft. Maar de ongelukkige 0-2 deed ons toen de das om.”

Tegenstrever Standard is mathematisch bijna zeker van het behoud. “Ze zullen bevrijd kunnen spelen”, schat Vrancken in. “Zij zetten stappen vooruit, gebruiken vooral veel positiewissels en infiltraties. We bereiden ons voor op het beste Standard, het is aan ons om de sterkste en vooral meest efficiënte versie van onszelf neer te zetten.”

© Isosport

Gesprek met Arokodare

De Champions’ Play-offs mislopen, zou dit seizoen definitief de stempel ‘mislukt’ geven. Maar met die druk moet je als speler van een topclub om kunnen, meent Vrancken. “Die druk is nodig, iedereen moét de ernst van de situatie beseffen. We moeten daar extra energie uit halen, de motivatie om alles te geven. Dat zijn de dingen die we zelf in de hand hebben. Nu al vooruitlopen op de zaken en redeneren van ‘wat als’, heeft geen zin. We moeten gewoon zelf vol aan de bak.”

Vrancken had na Club Brugge ook een goed gesprek met Arokodare, die een ongelukkige match speelde. “Tolu staat er goed in, hij beseft dat bepaalde dingen beter kunnen. Dan heb ik het niet alleen over die penalty, maar vooral over de energie die je in bepaalde situaties nodig hebt. Maar hij komt van ver en heeft op dat vlak al grote stappen gezet.”

El Ouahdi speelklaar

Wouter Vrancken selecteert geen 22 maar 21 spelers voor de match tegen Standard. Kos Karetsas, die ook enkele dagen langs de kant bleef met hinder aan de enkel, zit een schorsing uit na zijn dubbele gele kaart met Jong Genk. El Ouahdi (neus) trainde vrijdag weer voluit met de groep en is inzetbaar. (mg)

Aangeboden door onze partners