Mensen verzamelen aan de school waar 287 kinderen werden ontvoerd.
Foto: AP

Gewapende mannen ontvoeren zeker 287 schoolkinderen in Nigeria

In Nigeria zijn minstens 287 schoolkinderen ontvoerd door gewapende mannen. Het is de tweede massa-ontvoering in minder dan een week tijd. Eerder deze week werden 200 vrouwen en kinderen ontvoerd toen ze hout aan het sprokkelen waren.

Gewapende mannen hebben honderden schoolkinderen ontvoerd in Kuriga, in het noordwesten van het land. De daders zijn bij de start van de schooldag, rond 8 uur 's ochtends, de school binnengedrongen en namen de leerlingen mee.

Volgens ooggetuigen werden daarbij schoten gelost. Een man werd doodgeschoten toen hij de kinderen probeerde te redden. Enkele kinderen zijn erin geslaagd om uit de handen van de ontvoerders te ontsnappen en om terug te keren.

De autoriteiten spraken eerst over 100 ontvoerde kinderen. Maar na een telling blijkt dat er zeker 287 leerlingen vermist zijn, deelt het schoolhoofd mee. De gouverneur van de staat Kaduna zegt "er alles aan te doen om de vermiste kinderen terug te laten keren". Daarvoor wordt er samengewerkt met de veiligheidsdiensten. 

Bekijk: Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Videospeler inladen...

Boko Haram

Wie er precies achter de ontvoering zit is niet duidelijk. Ontvoeringen zijn een echte plaag in het noorden van Nigeria. De slachtoffers worden vaak pas vrijgelaten nadat er een flinke som losgeld is betaald.

Het is de tweede massa-ontvoering in korte tijd. In Borno, in het noordoosten van Nigeria, werden eerder deze week meer dan 200 mensen ontvoerd. De slachtoffers, voornamelijk vrouwen en kinderen, werden meegenomen toen ze brandhout aan het sprokkelen waren. De regio wordt geteisterd door jihadistische groepen. De lokale bevolking vermoedt dat terreurgroep Boko Haram verantwoordelijk is voor de ontvoering. 

Ook een van de meest spraakmakende ontvoeringszaken in Nigeria staat op de naam van Boko Haram. In 2014 ontvoerde de islamitische groepering 276 schoolmeisjes in de staat Borno. Bijna tien jaar later zijn nog steeds niet alle meisjes terecht.

Meest gelezen