Riemer.© Isosport

Brian Riemer spreekt nog een laatste keer over penaltygate met Genk: “Nog nooit zo blij geweest met een zege die al een zege was”

Anderlecht gaat de laatste rechte lijn van de reguliere competitie in en wil nog 6 op 6 pakken tegen RWDM en Kortrijk. Nu de drie punten tegen RC Genk officieel werden goedgekeurd door het BAS viel er ook wat nervositeit weg. Coach Brian Riemer komt er nog één keer op terug: “Nu minder focussen op de refs, meer op het spel.”

Jürgen Geril

Het was een grapje om de persconferentie te beginnen. We feliciteerden Brian Riemer met de zege tegen Genk. Uitgesproken door het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) na penaltygate. De glimlach was kamerbreed. “Ik kreeg het nieuws via een berichtje van onze legal officer Thibault Dochy”, aldus de Anderlecht-coach. “Er viel toch wat spanning weg. Tegen mijn broer zei ik achteraf dat ik nog nooit zo gelukkig ben geweest met een zege die al een zege was. We hebben altijd gehoopt dat dit de uitkomst zou zijn. Ook in het belang van het voetbal. Neen, die ene uitspraak ging wellicht niet ons hele seizoen bepalen, maar het is goed dat we dit nu kunnen afsluiten. Het heeft allemaal veel te lang geduurd. Je zag ook de spanning toenemen bij alle andere ploegen die nog voor Play-off 1 strijden. In deze fase van de competitie telt elk punt.”

Twee spitsen?

Dat geldt ook voor Anderlecht. Na 17 matchen zonder nederlaag wil paars-wit de reguliere competitie afsluiten met twee zeges en nog schnabbelen aan de kloof met leider Union. Riemer zal wel wat personeelswissels doorvoeren tegen RWDM. Jan Vertonghen komt terug uit schorsing, maar er zullen nog wijzigingen zijn. “Het doel is om iedereen zo scherp en zo fris mogelijk aan de start van de play-offs te krijgen. We gaan daarom een beetje roteren zonder onze wedstrijden te ondermijnen. Die zes punten tegen RWDM en Kortrijk blijven van essentieel belang. We nemen die erg serieus.”

Een wissel tussen Dolberg en Vazquez.© Isosport

Vorige week tegen Eupen was Luis Vazquez bijvoorbeeld erg teleurgesteld dat hij maar 8 minuten mocht invallen. Zeno Debast moest hem toen even troosten. “Ik heb daarna een goed gesprek gehad met Luis. Weet je, er bestaat geen grotere teamplayer als Luis. Hij was niet boos, hij vond het jammer dat hij het team zo weinig had kunnen bijbrengen tijdens zijn invalbeurt. Dan is het goed dat een ploegmaat hem gaat oppeppen. Het is altijd de bedoeling geweest om Vazquez zo te integreren in de Belgische competitie. Als het rapper 2-0 of 3-0 had gestaan tegen Eupen hadden we vroeger kunnen wisselen, maar zo is het voetbal. Al denk ik er over na om Vazquez nu meer speeltijd te gunnen. Wie weet samen met Dolberg.”

Tiens, een systeem met twee spitsen. Het is iets wat Brian Riemer af en toe gebruikt om een match open te breken of te doen kantelen, maar nooit van bij de aftrap. Jesper Fredberg, de CEO Sports, hamert namelijk op een 4-3-3-systeem. Zou Riemer nu mogen switchen. “Jesper is met alles oké, want we overleggen alles wat we doen”, klinkt het. “Ik bekijk het tweespitsensysteem dat tot nu toe goed werkte als B-plan. Het werkt zeker als we in de aanval zijn, maar ik breek mijn hoofd over hoe we het dan gaan oplossen als we de bal niet hebben. Wie gaat er teruglopen? Dolberg of Vazquez hebben daar allebei niet echt het profiel voor. Hoe gaan we druk zetten? Dat zijn de kwesties. Zo net voor de play-offs is het misschien ook niet het moment om te veel te experimenteren. Onze structuur werkte goed tot nu toe.”

Buitenlandse refs

Wordt het dan weer een klassieke formatie tegen RWDM? Dat kan. “Het is een derby tegen een ploeg die niet in de degradatieplay-offs wil belanden. Een gewond dier is gevaarlijk.”

Amuzu.© BELGA

Tot slot vroegen we Brian Riemer ook nog of hij nog steeds hoopt op buitenlandse refs in de Play-offs. Het was een idee dat hij lanceerde na penaltygate, maar het zal er wellicht niet van komen. “Ik sprak daar toen over omdat ik toekomstgericht oplossingen wilde voorstellen”, besluit hij. “Als we ons merk voetbal fantastisch willen maken dan moet je constructief problemen te zijn. In Denemarken heeft het Referee Department ook samenwerkingen. Zo gaan Deense scheidsrechters soms in Griekenland fluiten. Dat hoeft niet in een negatieve context te zijn. Zo’n uitwisselingen kunnen gewoon verrijkend zijn en helpen om mensen op te leiden. Maar het belangrijkste is nu dat we minder focussen op de refs en meer op onszelf.”

Oh ja, Anderlecht probeert tijdens de interlandbreak Francis Amuzu en Majeed Ashimeru te recupereren. Ze spelen dan op donderdag een oefenmatch tegen Zulte Waregem.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer