Onlinebroker Saxo zet stevig het mes in de kosten voor kleine beleggers

Saxo België verlaagt de kosten voor beleggers vanaf 8 april. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Saxo België, het voormalige Binck België, plooit voor de concurrentie van de lagekostenspelers uit het buitenland. Volgende maand zakken de makelaarskosten voor kleine orders in ETF’s en aandelen op Euronext Brussel, Euronext Amsterdam en Boerse Frankfurt van respectievelijk 7,25 euro en 9,75 euro naar 2 euro.

Vanaf 8 april voert de onlinebroker naar eigen zeggen “belangrijke tariefwijzigingen” door. Tegelijkertijd benadrukt Saxo dat het “de volledige administratieve ondersteuning van een in België gevestigde bank leveren”. De meeste prijsbrekers bedienen de Belgische klanten vanuit het buitenland en daar komen bepaalde formaliteiten bij kijken voor de beleggers (zoals we beschreven in het artikel Beleggen wordt goedkoper en makkelijker: voor luttele euro’s ETF’s kopen).

Voor aandelen en ETF’s op Euronext Brussel en Amsterdam hanteert Saxo vanaf april een vast percentage per transactie van 0,08 procent, met een minimum van 2 euro. Tot nu is dat minimum 7,25 euro, waardoor het helemaal niet rendeert om met enkele honderden euro’s te beleggen. Voor de Wall Street-beurzen Nasdaq en NYSE zal Saxo hetzelfde percentage hanteren, met een minimum van 1 dollar per transactie. Tot nu is dat minimum 11,75 dollar. Handelen in obligaties zal de klanten van Saxo vanaf april 0,12 procent aan makelaarsloon kosten, met een minimum van 5 euro in plaats van 7,25 euro per transactie. Ook voor andere producten zoals opties of turbo’s zakken de kosten.

Aan- en verkopen van niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen worden gratis. Saxo neemt voortaan genoegen met de vergoeding die het krijgt van de fondsenhuizen, om die fondsen te verdelen. Nog een belangrijke kostenpost voor beleggers die naar beneden gaat, zijn de wisselkoerskosten. Ze halveren van 0,5 naar 0,25 procent.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content