Nu al volop lente met veel zon en 15 graden: “Profiteer ervan, want het wordt snel weer frisser”

Archiefbeeld.© Getty Images

Het is lenteachtig met volop zon en temperaturen die flink oplopen, zaterdag halen we zelfs 15 tot 16 graden. “Het is duidelijk: de winter is écht wel voorbij, laat de zon maar komen”, lacht weerman Frank Deboosere.

wver, jvh

In het oostelijke deel van het land zijn er deze voormiddag meer wolkenvelden en zelfs een enkel buitje is niet geheel uitgesloten. In de loop van de namiddag neemt de bewolking overal toe vanuit Frankrijk, en in de latere namiddag kunnen de eerste buien vallen in het zuiden van het land.

“Zaterdag zijn er eerst nog brede opklaringen, en is het zonnig”, zegt weerman Frank Deboosere. “We gaan naar 15 graden, en in de Kempen tot 16 graden”, weet zijn collega David Dehenauw. “Dat is best zacht voor de tijd van het jaar, al is het weer dezer dagen echt niet uitzonderlijk. Maar wie wil genieten van het zonnetje en die heerlijke temperaturen, doet dat best vandaag en morgen, want daarna wordt het weer iets frisser.”

Zaterdagavond is er overal veel bewolking, en vallen er lokale buien. Later in de nacht blijft het meestal zwaarbewolkt en kan er soms nog wat regen vallen, vooral dan in de gebieden nabij de Franse grens. De minima liggen tussen 5 en 8 graden.

Zondag

Zondag komt een Franse depressie dichtbij, zien we veel wolken en vallen de temperaturen terug naar 9 tot 14 graden. Mogelijk valt er wat neerslag, de buienkans is het grootst langs de Franse grens. Het noordoosten houdt het grotendeels droog.

“Wie wil genieten van het zonnetje en die heerlijke temperaturen, doet dat best vandaag en morgen, want daarna wordt het weer iets frisser”

David Dehenauw

Weerman

Koele luchtstroming

Maandag komen we terecht in de depressiekern met wisselvallig weer van buien en soms een beetje zon, met maxima van 8 tot 11 graden zijn de temperaturen normaal voor deze tijd van het jaar. “Dinsdag en woensdag halen we mogelijk geen 10 graden meer, want dan zie ik een noordwestelijke, koele luchtstroming op gang komen. Het is dan een beetje frisjes met veel wolken en misschien een paar buien, maar geen grote neerslaghoeveelheden”, weet Deboosere. Of zoals het KMI het omschrijft: “overwegend zwaarbewolkt met perioden van regen of buien”.

Volgens de laatste weerkaarten volgen in de tweede helft van volgende week geregeld opklaringen, met temperaturen die opnieuw stijgen richting 12 of 13 graden. “Tegen volgend weekend kan het 14 of 15 graden worden, mogelijk met wat regen erbij”, weet Dehenauw.

Warme lente

De meeste prognoses geven aan dat de eerstvolgende maanden voor West-Europa warmer zullen verlopen dan gemiddeld. “Maar maart en april zijn echte deugnieten”, waarschuwt Deboosere. “Het is al verschillende keren gebeurd, onder meer in 2012, 2017 en 2021, dat maart warmer was dan de daaropvolgende maand”, besluit Frank Deboosere in zijn podcast Meer weer.

Beluister hieronder de podcast Meer Weer:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen