© Jordi Huisman/Hollandse Hoogte/Kurt Desplenter

Dief gaat aan de haal met portefeuille van advocate in rechtbank, amper enkele minuten na veroordeling voor… diefstal

Brugge -

Een bezoek aan de Brugse rechtbank afgelopen vrijdag draaide voor twee kompanen uit in een tripje naar de gevangenis. Een van hen probeerde in de gang de portefeuille te stelen van advocaat Mieke Byttebier. Opvallend: de ochtend van de diefstal had een van hen in de correctionele rechtbank net een celstraf met uitstel gekregen voor... diefstal.

Celina Cazzetta

In de Brugse rechtbank was het afgelopen vrijdag vlak voor het weekend even alle hens aan dek. Meester Mieke Byttebier was rond de middag in de gang aan het wachten op een collega toen ze plots zélf slachtoffer werd van diefstal. “Een collega ging nog snel even naar de toiletten op de gang”, vertelt Byttebier. “Ik wachtte haar op en had mijn aktetas ondertussen op de vensterbank gelegd, met mijn portefeuille erbovenop.”

Enkele meters verderop stond een man, met in zijn buurt een kompaan, te wachten. “Mijn collega zei nog iets tegen mij, waardoor ik me een kwartslag draaide.” Toen ging het plots heel snel. “Ik hoorde mijn aktetas tegen de vensterbank vallen”, vertelt de advocate. “Ik draaide me onmiddellijk om en zag dat die man plots wat verder stond.”

Raadkamer

Advocate Mieke Byttebier vroeg hem of hij haar portefeuille gezien had. “Hij zei van niet”, zegt Byttebier. “Toen vroeg ik of hij dan misschien mijn portefeuille genomen had.” Ook daar was er volgens de man niets van waar. Ondertussen werd de beveiliging gebeld en kwam de politie ook tussenbeide. De man was ondertussen al naar de herentoiletten gevlucht om de portefeuille te dumpen in een vuilnisbak. Die werd even later, nadat iedereen met man en macht zocht, teruggevonden. (Lees verder onder het kader)

Nog opvallender aan het verhaal: amper enkele minuten voor er sprake was van de diefstal, bleek de man door de correctionele rechtbank veroordeeld te zijn tot een celstraf met uitstel voor… diefstal. De jongeman zou echter te laat geweest zijn om het vonnis te horen. Hij en zijn kompaan konden ook gelinkt worden aan een diefstal in Brussel, en verblijven daarom in de cel. De Brugse raadkamer besloot vrijdagochtend de beide mannen hun aanhouding met een maand te verlengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer