drugshandel

Uitlevering ‘Dikke Nordin’ is een signaal naar de drugsmaffia die schuilt in Dubai

Nordin. Beruchte drugsbaas uit Antwerpen.© rr

Het Belgische gerecht hoopt dat de nakende uitlevering van ‘dikke Nordin’ het einde inluidt van de Verenigde Arabische Emiraten als toevluchtsoord van Belgische criminelen.

Mark Eeckhaut

In uitleveringszaken met de Verenigde Arabische Emiraten is het altijd raadzaam een slag om de arm te houden. Zolang Nordin El H. (36), alias ‘dikke Nordin van den Dam’, niet echt voet op Belgische bodem zet, kan er nog van alles gebeuren, dat heeft het verleden bewezen. Toch ziet het ernaar uit dat hij deze keer de dans niet zal ontspringen. Voor het eerst heeft het hoogste rechtscollege van de Emiraten het licht op groen gezet voor de uitlevering van de Belgische drugscrimineel.

Nordin El H. is wat in gerechtelijke termen een high value target heet. Er lopen in Antwerpen tegen hem zes dossiers wegens grootschalige cocaïnesmokkel en wapenhandel. Het bekendste is het dossier ‘Bommen en granaten’, dat behalve over drugstrafiek ook over zijn betrokkenheid gaat bij een reeks aanslagen met granaten. Eind 2017 ontploften die bij een conflict tussen El H. en een rivaliserende groep.

Vreemd genoeg is El H. nog geen enkele keer veroordeeld, ook niet bij verstek. Dat komt doordat zijn advocaten Hans Rieder en Louis De Groote bij elke zaak een procedureslag op gang trekken. Zo wraakten ze al verschillende keren de rechters.

Lage borgsom

België probeerde al jarenlang vruchteloos El H. terug te halen. In 2020 richtte het Antwerpse parket drie uitleveringsverzoeken aan de Verenigde Arabische Emiraten. El H. werd in juni 2020 opgepakt, maar kwam snel weer vrij na het betalen van een zeer lage borgsom. Na een juridische veldslag met de advocaten van de Belgische staat werden de drie uitleveringsverzoeken definitief door de Emiraten afgewezen. De Belgische overheid probeerde het in 2023 opnieuw, nadat er een nieuw uitleveringsverdrag met de Emiraten was beklonken. Deze keer lijkt het dus wel te lukken. El H. werd in september opnieuw opgesloten en komt allicht snel naar ons land.

Een heel kransje Antwerpse drugsbaronnen verblijft vandaag vermoedelijk in de Emiraten. Enkele namen: Othman E.B. en zijn broer Younes; Youssef ‘Benz’ B.; Hosny A. en Maati K.; Omar G. en Stefan P., een zakenrelatie van de beruchte Flor Bressers. In totaal zou het om zo’n twintig gezochten gaan. Het gerecht wil hen stuk voor stuk naar België halen om terecht te staan of om een straf uit te zitten.

In tegenstelling tot Nordin El H. zijn zij nog altijd op vrije voeten en worden ze voorlopig ongemoeid gelaten. Maar er zijn tekenen dat een aantal van hen het vluchten moe is. Zij zouden toenadering zoeken tot justitie om een deal te sluiten. De nakende uitlevering van Nordin El H. kan hen daar enkel nog meer toe aansporen. Dat is in elk geval de hoop van het Belgische gerecht.

Nordin El H. is niet de eerste drugscrimineel die door de Emiraten aan ons land wordt uitgeleverd. Eind vorig jaar werd ook al de Albanees Franc G. op vraag van ons land de Emiraten uitgezet. G. is een drugscrimineel en wordt ook gezocht voor zijn betrokkenheid bij een huurmoord in Brussel. Dat was een eerste kleine overwinning voor justitie. Maar de uitlevering van El H. zou pas echt een opsteker zijn.