Een Vlaamse (onder) en Waalse (boven) vlag, archiefbeeld.

PS wil in navolging van Vlaanderen een 'Waalse Canon', maakt dat voorstel een kans?

Als het van PS-kopstuk Thomas Dermine afhangt, dan moet de volgende Waalse regering in navolging van Vlaanderen werk maken van een 'Waalse Canon'. Maakt zijn voorstel kans? "Er zijn op dit moment wel andere prioriteiten", vertelt oud-RTBF-directeur Alain Gerlache.

"Ik was eerst wat sceptisch dat ze zo bezig waren met hun identiteit, maar ik vind het nu superpositief." Voor staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) is het duidelijk: de Vlaamse Canon is een goed initiatief dat ook in Wallonië in de smaak zou kunnen vallen.

In de Franstalige krant L’Echo roept hij de volgende Waalse regering daarom op om zelf werk te maken van "iets wat op een canon van Wallonië lijkt". 

Die kan helpen om de Waalse identiteit te versterken, gelooft hij. "Hoe meer ik bezig ben met de socio-economische ontwikkeling van Wallonië, hoe meer ik besef dat het ook een kwestie is van collectieve psychologie. We moeten een vorm van ambitie terugvinden waardoor ook jongeren geloven in de toekomst hier. Ze moeten hier willen blijven om hun bedrijf te ontwikkelen."

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) vindt een Waalse canon een goed idee.

"Wel andere prioriteiten"

De Canon van Vlaanderen is intussen bijna een jaar oud. Ondanks de kritiek en bedenkingen op voorhand, waren de reacties na de lancering uiteindelijk overwegend positief. De canon ging vlot over de toonbank en eind maart verschijnt zelfs een Engelstalige vertaling.

Toch is niet iedereen gewonnen voor het idee van een Waalse versie. Opiniemaker en voormalig RTBF-directeur Alain Gerlache voelt er maar weinig voor. "Ik ben het vaak eens met de analyses van Thomas Dermine over Wallonië, maar hier heb ik wel mijn bedenkingen bij", vertelt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Op 25 maart verschijnt de Engelstalige versie van de Canon van Vlaanderen.

"Historisch gezien is er al sprake van het graafschap Vlaanderen in de 9e eeuw, terwijl het woord Wallonië pas opduikt aan het einde van de 19e eeuw", vertelt Gerlache. "Dat is ook een van de redenen waarom Walen zich vooral als Belgen beschouwen."

"Daarnaast zijn er op dit moment wel andere prioriteiten in Wallonië, vooral socio-economisch. De begrotingsschuld is in verhouding 5 keer hoger dan die van Vlaanderen. Ondanks de herstelplannen blijft Wallonië een van de armste regio’s in Europa. Ik denk niet dat een canon daar veel aan zal veranderen."

Niet het verleden, maar de toekomst

Bovendien maakt onze staatsstructuur het er ook niet eenvoudiger op, zegt Gerlache. "Vlaanderen beschikt over gemeenschaps- en gewestelijke bevoegdheden, maar Wallonië is niet zelf verantwoordelijk voor bevoegdheden rond cultuur en onderwijs. Dat zijn nochtans de thema's die een grote rol spelen op vlak van identiteit."

Gelache doet daarom een tegenvoorstel: "Wat wel tot meer Waalse fierheid zou kunnen leiden, is een project voor Wallonië. Perspectief, hoop. Wallonië moet meer naar de toekomst kijken, dan naar zijn verleden."

Beluister het volledige gesprek met Alain Gerlache in De Wereld Vandaag: 

Meest gelezen