Max Verstappen.© EPA-EFE

Max Verstappen klopt Charles Leclerc voor de pole in Jeddah: “Dit was als dat rondje in 2021”

Wie anders dan Max Verstappen start zaterdag vanop pole in de GP van Saoedi-Arabië? Op het Jeddah Corniche Circuit klopte hij Charles Leclerc en Sergio Pérez. De race begint zaterdag om 18 uur.

Max Verstappen (Red Bull-Honda) opende de debatten in Q3 met een rondje van 1:27.472. Teammaat Sergio Pérez kwam het dichtst, maar moest ruim 3 tienden toegeven. Dan volgden vier verschillende auto’s: Fernando Alonso in de Aston Martin, Charles Leclerc in de Ferrari, George Russell in de Mercedes en Oscar Piastri in de McLaren.

Voor de ultieme rondjes liet iedereen vers rubber monteren, maar niemand dook onder Verstapopens tijd. Leclerc nestelde zich wel nog voor Pérez. Piastri klopte teammaat Norris. Mercedes ontgoochelde met de zevende en achtste plaats.

Verstappen was uiteraard heel blij met de nieuwe pole, zijn eerste in Jeddah. “Een heel goede dag. We verbeterden de auto ten opzichte van gisteren en hij gaf me veel vertrouwen, wat hier heel belangrijk is tussen de muren. Dat eerste rondje in Q3 voelde als dat rondje in 2021, dat ik toen niet afmaakte.”

In volle titelstrijd reed Verstappen toen een fantastische ronde, maar in de allerlaatste bocht crashte hij. Ook voor de race ziet het er goed uit. “Hier kan veel gebeuren, we hebben al veel crazy wedstrijden gezien. Maar ik heb vertrouwen in de auto.”

Leclerc start opnieuw langs Verstappen op de eerste rij. “In de eerste ronde van Q3 probeerde ik iets nieuws in de voorbereiding. Dat werkte niet. In de tweede ronde ging het wel goed. Ik hoop de Red Bull en Max morgen te bedreigen.”

“De ronde van Max kon ik niet rijden, maar de eerste rij had gekund”, zei Pérez, de winnaar van vorig jaar.

Ollie Bearman.© EPA-EFE

Bearman nipt out in Q2

In Q1 was het uitkijken naar twee rijders in het bijzonder. Zhou Guanyu kon pas op twee minuten van het einde meedoen aan de kwalificaties, zijn Sauber raakte maar net opgelapt na een crash in de laatste vrije training. Maar om een snelle ronde te rijden, bleek het te laat.

De andere blikvanger was de amper 18-jarige Oliver Bearman, die inviel voor Carlos Sainz. De Spaanse Ferraririjder heeft een blindedarmoperatie ondergaan. Bearman had donderdag nog de pole gepakt in de F2 en had slechts drie kwartier training gehad voor hij zijn F1-debuut maakte met Ferrari. Hij klokte de negende tijd. Max Verstappen was het snelst. Werden uitgeschakeld: Valtteri Bottas (Sauber), Esteban Ocon (Alpine), Pierre Gasly (Alpine), Logan Sargeant (Williams) en Zhou.

In Q2 viel Nico Hulkenberg (Haas) stil op de baan, waarmee hij een rode vlag veroorzaakte. Bearman had een erg onstuimige ronde, raakte de muur en raakte niet in Q3. Het scheelde nog geen 4 honderdsten met Lewis Hamilton (Mercedes). Hij start zaterdag als elfde. Werden ook geëlimineerd: Alex Albon (Williams), Kevin Magnussen (Haas), Daniel Ricciardo (RB) en Hulkenberg. Verstappen was opnieuw de snelste.(mc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer