Zo ziet een geldautomaat van Batopin eruit.© rr

Tegen eind volgend jaar 95 cashpunten extra in provincie Antwerpen en 570 in heel België: bekijk hier waar ze komen

Het bedrijf Batopin, dat de vier grootbanken in België vertegenwoordigt, gaat dit en volgend jaar in de provincie Antwerpen op 95 nieuwe locaties een automaat plaatsen waar je cashgeld kunt afhalen. Daar zijn vier locaties bij waar al jaren geen geldautomaat meer staat. “Wij garanderen dat 95 procent van de inwoners van België tegen eind 2025 cashgeld kan afhalen op maximaal 5 kilometer afstand van de woning.”

Christof Willocx

Batopin is opgericht door de vier grootbanken in België: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC. Met Batopin willen die banken tegen eind 2025 in België geldautomaten aanbieden op 970 locaties in België. Dat betekent dat er nog op 570 locaties zo’n geldautomaat moet worden geopend, want Batopin is al op 400 locaties aanwezig. “Wij gaan dit en volgend jaar in België dus ongeveer elke werkdag op een nieuwe locatie automaten installeren waar je cashgeld kunt afhalen”, zegt Jeroen Ghysel, CEO van Batopin.

“We zijn ervan overtuigd dat cashgeld een blijver is. Eén op de drie Belgen gebruikt minstens één keer per week cash om een aankoop te doen”

Jeroen Ghysel

CEO van Batopin

In de provincie Antwerpen zullen er tegen eind volgend jaar 131 locaties zijn waar Batopin een geldautomaat heeft. Je kan ze herkennen aan het woord ‘cash’ dat er in grote letters boven staat. De cashpunten komen onder meer op marktpleinen, in leegstaande winkels, in een aparte ruimte in bestaande winkels, in stations of in leegstaande bankkantoren. Maar het totale aantal plaatsen waar je geld kunt afhalen, zal tegen eind 2025 sterk dalen, omdat de vier grootbanken tegen dan hun geldautomaten zullen sluiten.

Steeds meer banken sluiten hun kantoren, waardoor mensen zich steeds verder moeten verplaatsen om cashgeld af te halen. Gaan jullie dat probleem oplossen?

Jeroen Ghysel: “Wij garanderen dat 95 procent van de inwoners van België tegen eind 2025 cashgeld kan afhalen op maximaal 5 kilometer afstand van de woning. Voor de meeste mensen zal die afstand veel kleiner zijn. We zijn ervan overtuigd dat cashgeld een blijver is. Het aantal cashbetalingen is in de voorbije tien jaar in België weliswaar met 50 procent gedaald. Maar het blijft wel een belangrijk betaalmiddel. Eén op de drie Belgen gebruikt minstens één keer per week cash om een aankoop te doen.”

Jeroen Ghysel, CEO van Batopin.© Danny Gys

Is het afhalen van cashgeld aan jullie automaten gratis?

“Ja. Je moet er niets voor betalen, ook niet als je klant bent van een bank die niet tot de ‘grote vier’ behoort. Iedereen kan er dus geld afhalen én de pincode voor zijn bankkaart veranderen. Wie klant is bij Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC kan aan onze automaten ook het saldo op zijn zichtrekening controleren en zijn elektronische identiteitskaart inlezen, zodat je persoonlijke gegevens bij de bank geüpdatet zijn. Dat spaart je een bezoek aan een kantoor uit. Op meer dan de helft van onze locaties zullen klanten van de vier grootbanken ook geld kunnen storten. Overschrijvingen doen is via onze automaten niet mogelijk. Het saldo op je spaarrekening raadplegen, gaat ook niet.”

In de zomer van 2023 boden de vier grootbanken samen meer dan 1.200 cashpunten aan. Met Batopin willen jullie tegen eind volgend jaar automaten hebben op 970 locaties in België. Het totale aantal locaties vermindert dus wel.

“Op het moment dat al onze geldautomaten geïnstalleerd zijn, zullen Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC hun eigen automaten inderdaad sluiten. Maar die banken gaan in een regio waar wij automaten plaatsen, zelf geen automaten wegdoen als onze installatie er nog niet staat. In het algemeen zal de bereikbaarheid van geldautomaten voor de consument trouwens wel verbeteren. Zeker omdat 40 procent van de locaties van onze automaten in kleinere gemeenten of in deelgemeenten van een stad komen.”

Jullie willen voor bijna iedereen de afstand naar het dichtstbijzijnde cashpunt beperkten tot maximaal 5 kilometer. Is dat haalbaar?

“In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld gaan we automaten plaatsen in vier zones waar mensen al minstens vijf jaar geen cashgeld meer kunnen afhalen. Het gaat om Oosthoven (Oud-Turnhout), Vremde (Boechout), Lindenbos (Aartselaar) en Sint-Jozef (Rijkevorsel). We zoeken daar wel nog naar een geschikte plaats.”

“In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld gaan we automaten plaatsen in vier zones waar mensen al minstens vijf jaar geen cashgeld meer kunnen afhalen”

Jeroen Ghysel

CEO van Batopin

Is het moeilijk om geschikte panden voor die geldautomaten te vinden?

“Het gaat ons zeker lukken. Maar het is niet altijd gemakkelijk om de juiste vergunning te krijgen. Vaak komen onze automaten in leegstaande winkels. De vergunning moet dan van ‘handel’ naar ‘kantoor en diensten’ veranderen, en dat blijkt niet altijd zo eenvoudig. Maar uiteindelijk lukt dat wel. We hebben ook de ambitie om die automaten voor een heel lange tijd uit te baten. Elk huurcontract dat we sluiten, geldt minstens voor negen jaar.”

Zijn jullie nog op zoek naar geschikte locaties? Waaraan moeten die dan voldoen?

“Wij zoeken nog veel geschikte locaties om onze automaten neer te zetten. Het moeten plaatsen zijn die goed beveiligd kunnen worden en waar liefst parkeergelegenheid is. Alle locaties moeten ook goed bereikbaar zijn voor mensen met een verminderde mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers. Wie een voorstel voor een pand heeft waar we een automaat kunnen plaatsen, mag dat doen via de website cash.be.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER