© AFP

Mina Libeer verovert brons op Grand Prix in Linz en doet goede zaak voor olympische kwalificatie

Mina Libeer (ITF-31) heeft vrijdag in de klasse tot 57 kilogram brons veroverd op de Grand Prix judo in het Oostenrijkse Linz. De 26-jarige Oost-Vlaamse deed dat door de Japanse Kanna Setoguchi (geen ranking) met waza-ari te verslaan. Het is haar vijfde bronzen medaille op een groot toernooi. Ook op de Grand Slams van Parijs en Bakoe in 2021, dat van Tel-Aviv in 2023 en de Grand Prix van Zagreb in 2022 werd ze derde.

Marnix Taes
Bron: BELGA

Libeer startte haar toernooi met zeges tegen de Kosovaarse Flaka Loxha (IJF-46), op waza-ari, en de Japanse Mina Komiyama (gr), op ippon, maar ging er dan uit in een kwartfinale tegen de Nederlandse Julie Beurskens (IJF-34) door een derde bestraffing in de extra tijd (golden score). In de herkansingen zag ze haar Turkse tegenstandster Hasret Bozkurt (IJF-29) uitgesloten worden.

Libeer doet daarmee een goede zaak voor haar kwalificatie voor de Olympische Spelen. De 26-jarige judoka probeert zich namelijk via olympische ranking te plaatsen en stond voor het toernooi nog twee plaatsen onder de kwalificatiestreep.

In de klasse tot 52 kilogram verloor Amber Ryheul (IJF-25) in haar tweede kamp met ippon van de Kroatische Ana Viktorija Pulzic (IJF-39), nadat ze zelf de Hongaarse Rebeka Keller (IJF-70) gevloerd had. 

Ook Loïs Petit, bij de min 48, kon maar één kamp winnen. Dat deed ze met ippon ten koste van de Kazachse Diana Burkeyeva (IJF-174). Vervolgens werd ze tegen de Braziliaanse Amanda Lima (IJF-29) in de extra tijd met een derde bestraffing uitgesloten. 

Zaterdag komen  Alessia Corrao (-63 kg), Zelemkhan Batchaev (-73 kg) en Jarne Duyck (-81 kg) in actie, zondag doen Karel Foubert (-90 kg), Sami Chouchi (-90 kg) en Vicky Verschaere (-78 kg) dat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer