Donald Trump stort dan toch borg van ruim 90 miljoen dollar na veroordeling in lasterzaak

© Reuters

Na zijn verloren lasterproces tegen de Amerikaanse auteur E. Jean Carroll heeft de Amerikaanse ex-president Donald Trump meer dan 90 miljoen dollar (omgerekend 83 miljoen euro) borg gestort aan het gerecht.

De 77-jarige ex-president gaat wel tegen de uitspraak in beroep.

Een rechtbank had Trump in een tweede burgerlijke proces veroordeeld tot een schadevergoeding van 83,3 miljoen dollar (ongeveer 77 miljoen euro) voor Carroll. Een New Yorkse jury achtte het bewezen dat Trump Carroll in 1996 in het pashokje van een New Yorkse luxewinkel seksueel misbruikt heeft en later belasterd. De jury kende de schrijfster daarop eerst een schadevergoeding van 5 miljoen dollar (4,65 miljoen euro) toe. De grotere som werd toegekend omdat Trump voor en na zijn eerdere veroordeling doorging met het belasteren van Carroll. Ook tegen die beslissing ging Trump in beroep.

Trump probeerde het bedrag waarvoor hij borg moest staan omlaag te onderhandelen, maar daar wilde de rechter niet van weten. Hij moest de borg bij de rechtbank in bewaring geven, samen met een bijkomende som, voor gerechtskosten en rente. 

(lees verder onder de preview)

Trump zal bij de presidentsverkiezingen in november ongetwijfeld de Republikeinse uitdager zijn van de Democratische president Joe Biden. Maar hij staat ook terecht in meerdere rechtszaken. In een fraudeproces rond de overschatting van zijn eigendom werd hij recent schuldig bevonden. Hij moet daarbij ruim 450 miljoen dollar betalen. Ook hiervoor zoekt hij uitstel en borgvermindering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content