© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Beerschot zet scheve situatie recht tegen onmondig Lierse en is weer (even) leider

In de streekderby tussen Beerschot en Lierse hebben de Mannekes aan het langste eind getrokken. Een ontzettend zwak geel-zwart kwam op voorsprong via Ocansey, maar na een kopbaldoelpunt van Wright-Phillips en een flipperkastgoal van Verlinden, kon Beerschot de overwinning alsnog veiligstellen. Een zeer belangrijke driepunter voor coach Dirk Kuyt en co, die weer (voor even?) leider zijn in de Challenger Pro League.

Mats Somers

Het was toch weeral een tijdje geleden dat het Olympisch Stadion nog eens wat voller was gelopen voor een pot voetbal. Van de bekernederlaag tegen Club Brugge om precies te zijn. Een vol Kiel zag toen hoe de thuisploeg onderuitging met zware 0-5-cijfers, maar Lierse is natuurlijk niet van hetzelfde kaliber als de West-Vlamingen. Al zaten de Pallieters wel in een beter momentum met een mooie 6 op 9. Toch besloot Coach Vandenbroeck om drie wissels door te voeren in z’n eerste elf tegenover vorige week, toen geel-zwart nochtans overtuigend won met 3-1 van Francs Borains. Bij Beerschot zat Sanusi dan weer opnieuw op de bank door knieproblemen en mocht Diawara plaatsmaken voor het basisdebuut van Wright-Phillips.

Over het eerste half uur kunnen we erg beknopt zijn. Beerschot eiste zoals gewoonlijk de bal op en Lierse had daar allesbehalve een probleem mee. Een afstandsschotje van Weymans en een voorzet/schot van Verlinden, ongevaarlijk gemaakt door Boone, waren eigenlijk de enige wapenfeiten. De bezoekers liepen een ganse eerste helft achter de feiten aan en kregen nauwelijks een aantal passes op rij bij elkaar gevoetbald.

Lierse uit het niets

Maar je moet natuurlijk niet per se het meeste balbezit hebben om op voorsprong te komen. Sow werd goed het laantje ingestuurd, maar live dachten wij onmiddellijk aan buitenspel. In de herhaling bleek het echter nauwelijks zichtbaar. Een echt randgeval. De lijnrechter besloot van niet. Sow hield de bal goed bij en legde nadien af voor Van Acker. De Lierse-kapitein haalde fors uit, maar z’n schot week af op teamgenoot Van Dessel. Via die laatste z’n rug kwam het leer plots voor de voeten van Ocansey. De spits wist daar wel raad mee en maakte er uit het niets 0-1 van.

Eric Ocansey viert zijn doelpunt.© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De Ratten waren duidelijk aangeslagen en ook de betrouwbare Matthys deelde in de malaise. Het licht ging namelijk plots uit bij de gelegenheidskapitein van Beerschot. Hij gaf de bal onbegrijpelijk weg met een heel zwakke pass die in de voeten van Sow belandde. De Lierse-aanvaller had zo met een zuivere een-tegen-eensituatie met Matijas de dubbele voorsprong voor het grijpen, maar hij besloot op de paal.

En of ze daar bij Lierse spijt van zouden krijgen, want meteen daarna was het weer aan de thuisploeg. Verlinden met de knappe actie en bijhorende voorzet richting Wright-Phillips, die zijn lastig uitvoerbare kopbal aan de tweede paal in doel zag verdwijnen: 1-1. Wat een knotsgek einde van een voor de rest bijzonder matige eerste helft.

Na de koffie kregen we nagenoeg hetzelfde spelbeeld. Beerschot voetbalde, Lierse liep. Maar tot echte kansen kwam het bij de Mannekes niet. Hier en daar een flauw schotje was het enige wat er te noteren viel. Nzita pakte dan maar dom geel door een reactie op een duw van Vanderhallen en zo konden we toch iets neerpennen.

Inspiratie Sanusi

Beerschot-coach Kuyt besloot dat het hoog tijd was om z’n kapitein tussen de lijnen te brengen. Sanusi (al dan niet met pijn aan de knie) moest z’n collega’s motiveren om op zoek te gaan naar een goal. Een geïnspireerde Wright-Phillips ging hoog druk zetten op doelman Teunckens, die los op de jonge Engelsman trapte. De bal vloog richting Verlinden, die in een flipperkastfase met Vanderhallen raak trof: 2-1.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lierse had geen antwoord meer in huis en voor Beerschot hoefde het niet meer. Nkaka werd in de toegevoegde tijd bestraft met geel en meteen na het laatste fluitsignaal kreeg de verdediger van de Pallieters nog een tweede gele kaart omdat hij verhaal ging halen bij de scheids. Hij is er volgende week dus niet bij tegen Club Luik. Match gespeeld dus, en zo kunnen de Mannekes na een belangrijke overwinning rustig afwachten wat de concurrentie doet dit weekend.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Wright-Phillips toont zich aan het Kiel, halve basisploeg Lierse flirt met buis

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners