Alexander Dumarey

"Muziek mijden is moeilijker dan vasten": zo beleven jongeren de ramadan

De ramadan staat voor de deur. Dat houdt voor moslims in dat ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten en drinken. Maar de ramadan is veel meer dan dat. Youssef Challouki, Fouzia Sadala en Hakim Chatar vertellen hoe zij de ramadan beleven.

Luister hier naar de aflevering:

Youssef Challouki is 29, leerkracht in het secundair onderwijs en professioneel kickboxer. Hij neemt de ramadan elk jaar heel serieus. “Voor mij is het echt een religieuze reset. Ik luister een maand geen muziek, ik ga een maand niet op date, ik ga naar de moskee en ik eet weinig, ook ‘s avonds."

“Ik probeer het echt super bewust te beleven en er alles uit te halen, zodat het niet een maand is zoals alle andere maanden. Veel mensen zijn gewoon blij dat ze weer normaal mogen eten, maar ik laat de ramadan altijd een beetje verdrietig achter.”

Veel mensen zijn gewoon blij dat ze weer normaal mogen eten, maar ik laat de ramadan altijd een beetje verdrietig achter
Youssef Challouki
Youssef Challouki

“Ik probeer wel om de dingen die me een goed gevoel hebben gegeven zo lang mogelijk vast te houden. Ik blijf nog vaak naar de moskee gaan, bijvoorbeeld, en ik luister naar de Koran, een beetje zoals een audioboek.”

Harder trainen tijdens de ramadan

Als leerkracht kan Youssef zijn agenda niet aanpassen aan de ramadan. “Het goeie is dat er heel veel moslimjongeren zitten op de school waar ik lesgeef. Ik ben dus moe en ik heb honger, maar mijn leerlingen ook. Zij zijn vaak zelfs heel competitief in het vasten, terwijl ze eigenlijk nog niet hoeven mee te doen.”

Youssef is ook professioneel kickboxer, en zijn trainingen gaan gewoon door tijdens de ramadan. “De eerste vier of vijf dagen is dat afzien. Dan word ik duizelig tijdens de training en moet ik het tempo enorm verlagen. Maar na anderhalve week train ik eerlijk gezegd nog harder dan buiten de ramadan. Ik voel me fitter, ik zie meer en ik ben alerter. Voor een boxer is dat echt super.”

Fouzia Sadala is 26, studente en freelancer in de culturele sector. Voor haar is de ramadan vooral een gezellige periode, waarin ze zich verbonden voelt met andere moslims. “Het is met de jaren steeds leuker geworden, omdat je beseft dat het echt een oprechte keuze is. Als kind deed ik alleen mee omdat mijn ouders ook vastten. Nu weet ik dat zoveel mensen het doen, en daar haal ik kracht uit.”

Als community iets beleven

“Ik draag niet altijd een hoofddoek, dus soms weten mensen niet dat ik moslima ben. Als ik dan tijdens de ramadan vertel dat ik ook vast, heb ik het gevoel dat ik erbij hoor. Je beleeft echt samen iets als community.”

“Vroeger ging ik tijdens de ramadan ook naar allerlei bijeenkomsten ‘s avonds. Ik dacht soms te veel dat het een festijn moest zijn. Nu kies ik bewust hoe ik mijn iftars invul en met welke vrienden ik mijn vasten wil breken. Het gaat vooral om trots zijn op jezelf dat je het hebt gedaan, een hele dag, dat je tevreden bent en kunt verdergaan.”

Ik dacht soms te veel dat de iftar een festijn moest zijn, maar het gaat vooral om trots zijn op jezelf
Fouzia Sadala
Fouzia Sadala
Alexander Dumarey

Het gaat om de belofte aan jezelf

“De ramadan gaat eigenlijk om een belofte die je maakt aan jezelf. Toen ik als kind per ongeluk toch iets at of dronk, ging ik naar mijn ouders om het hen te vertellen. Die zeiden dat het niet gaat om hun oordeel, maar om die belofte die ik zelf heb gemaakt.”

“Niet eten of drinken is nog het gemakkelijkst. Het is veel moeilijker om een belofte vol te houden om meer te bidden, of om bepaalde vrienden die geen goede invloed op je hebben minder te zien.”

Hakim Chatar is 34, dj, tv-maker en hij heeft ook een boekingskantoor dat jonge artiesten begeleidt. Tijdens de ramadan liggen zijn prioriteiten anders. Dan is hij meer bezig met zijn geloof en zijn familie. Niet naar muziek luisteren is voor Hakim dan een van de grootste uitdagingen. “Ik zit in de sector, dus voor mij is het heel moeilijk om muziek te mijden.”

Ik zit in de sector, dus een van mijn grootste uitdagingen is niet naar muziek luisteren
Hakim Chatar
Hakim Chatar
Alexander Dumarey

Kleine kinderen en ramadan combineren

Hakim begint aan zijn eerste ramadan met twee kleine kinderen. “De eerste met één kind was eigenlijk nog redelijk makkelijk, het ging vrij vlot om mijn planning en die van mijn vriendin te combineren. De komende tijd hebben we het allebei heel druk, dus de combinatie met twee kinderen en de ramadan wordt intenser.”

“Ik ben een nachtmens, dus mijn tactiek was altijd om tijdens de ramadan overdag zo lang mogelijk in bed te liggen en mijn werk naar ‘s nachts te verschuiven. Dat zal ik nu niet meer kunnen doen, want we hebben een ochtendroutine en een avondroutine met de kinderen.”

“Ik plan zo goed als altijd iftars met vrienden en familie. Maar nu ik kinderen heb, vind ik het ook leuk om af en toe gewoon thuis in mijn eentje mijn vasten te breken. Ik ben ook enorm met eten bezig tijdens de ramadan. Dan kook ik uitgebreid en kwel ik mezelf door uren in de keuken alles voor te bereiden. Maar soms is het even leuk om een pizza te bestellen.”

“Mijn tip voor iedereen tijdens de ramadan? Ga eens langs bij de Marokkaanse of Turkse bakker, slager of kruidenierszaak in de buurt, want je krijgt altijd wel een extraatje mee naar huis!”

"Snapt ge mij nu?" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé. Aurélie praat met twintigers die vanuit hun ervaring of hun expertise iets te vertellen hebben over een actueel onderwerp. Zo laat ze verschillende invalshoeken en meningen in een debat horen. De podcast is ook beschikbaar op VRT MAX.

Meest gelezen