Tiener sterft aan overdosis cafeïne

Een 16-jarige student is gestorven aan een overdosis cafeïne in Chapin, South Carolina. De tiener had op korte tijd 3 cafeïnehoudende dranken gedronken. Iets later zakte hij tijdens de les ineen. “Ouders, praat alstublieft met je kinderen over de gevaren van energiedranken”, aldus de vader van het slachtoffer.

bapl

De jongeman had in de twee uur voor zijn dood een koffie verkeerd van McDonald’s, een Mountain Dew citroenlimonade met een zeer hoog cafeïnegehalte en een energiedrank gedronken. Gary Watts, lijkschouwer van district Richland, meldde op dinsdag aan CNN dat “de grote hoeveelheid cafeïne op zulke korte tijd meer dan waarschijnlijk hartritmestoornissen heeft veroorzaakt” en dat “de 16-jarige daar op 26 april aan bezweken is.”

Bij hartritmestoornissen pompt het hart niet meer regelmatig en neemt de bloedsomloop af, waardoor de hersenen en organen het laten afweten. De jongen was niet onder invloed van alcohol of drugs, verklaarde Watts. Ook mogelijke hartproblemen werden niet vastgesteld.

Waarschuwing

Op de persconferentie na het voorval wil de wetsdokter de aandacht vestigen op overmatig cafeïnegebruik. “Ons doel is niet om Mountain Dew of koffie of energiedrankjes af te kraken”, zegt Watts, “maar om mensen te doen inzien dat een grote hoeveelheid cafeïne zeer zware gevolgen kan hebben.”

En ook de vader van het slachtoffer hoop dat de dood van zijn zoon anderen een inzicht geeft. “Ik hoop dat de dood van mijn zoon iets goeds teweeg kan brengen”, zegt hij, “Ouders, spreek alstublieft met uw kinderen over de gevaren van energiedrankjes. Studenten, stop alstublieft met het kopen van energiedrankjes. Er is absoluut geen reden om ze te drinken en ze zijn enorm gevaarlijk.”

Bijwerkingen

Een gezonde volwassene kan normaal zonder bijwerkingen een hoeveelheid van 400mg cafeïne drinken, dat zegt de . Dat komt ongeveer overeen met 4 à 5 tassen koffie, zegt de Hoge Gezondheidsraad van België, maar de raad wijst er ook op dat er vanaf 210 mg al bijwerkingen kunnen ontstaan. Energiedrankjes kunnen een cafeïnevergiftiging veroorzaken. Veelvoorkomende symptomen van cafeïnevergiftiging zijn bijvoorbeeld angstaanvallen, slapeloosheid, irritatie van de darm, spastische spieren en rusteloosheid.

Voornamelijk bij mensen die kampen met hartproblemen kan overmatig cafeïnegebruik ernstige gevolgen hebben. De stof heeft namelijk dezelfde werking als het stresshormoon adrenaline: het hart begint sneller te kloppen en de bloeddruk stijgt. Bij grote hoeveelheden begint het hart heftig te bonzen, slaat het een of meerdere slagen over en in het slechtste geval kan het zelfs blijven stilstaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer