Direct naar artikelinhoud
PortretNordin El H.

Hij ontketende een oorlog in Antwerpen en stond ooit onder bescherming van de VS: dit is drugsbaron ‘Dikke Nordin’

Containers in de Antwerpse haven. El H. startte zijn drugscarrière als uithaler: zijn taak was om ‘s nacht ­gesmokkelde cocaïne uit schepen en containers te vissen.Beeld ID/ Joris Herregods

Ze leken uitzichtloos, de pogingen van het Antwerpse parket om drugscrimineel Nordin El H., beter gekend als ‘Dikke Nordin’ vanuit de Verenigde Arabische Emiraten uitgeleverd te krijgen. Donderdag was er dan plots toch witte rook. De voormalige uithaler die zich opwerkte tot steenrijke drugsbaron riskeert nu 15 jaar cel.

De uitlevering van de in 1988 geboren Nordin El H. werd aangevraagd in overeenstemming met het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en België. De beslissing volgt na het uitputten van alle beroepsmogelijkheden door de verdachte.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) verwelkomt de uitlevering. “Nadat we in december 2021 een uitleveringsverdrag hebben ondertekend in Abu Dhabi, zien we nu dat dit resultaten oplevert”, zegt Van Tigchelt. “We hebben meerdere verzoeken om uitlevering overgemaakt. Er was reeds een eerste overbrenging in december van vorig jaar, maar nu gaat het om een uitlevering die door het Antwerpse parket al bijna vier jaar werd gevraagd.”

De Turtles

Nordin El H. groeide op in de Antwerpse wijk den Dam, vlak bij het Sportpaleis en de haven. Hij behoorde als prille twintiger tot het netwerk van kleine uithalers dat de Nederlandse drugsbaron Gwenette Martha in de periode rond 2010 begon uit te bouwen in Antwerpen. De import van cocaïne verliep tot dan toe vooral via de haven van Rotterdam, maar de politie boekte daar naar zijn gevoel te veel successen in de opsporing. Martha zelf was voortvluchtig, na te zijn ontsnapt uit een Nederlandse gevangenis.

El H. was één van de jongens die van Martha instructies meekregen om bij nacht vanop de kade de buik van een oceaanstomer binnen te lopen en op verborgen plekken pakken cocaïne uit te halen. Hij, en leden van de later in de film Patser geportretteerde bende ‘de Turtles’, verdienden zo een veelvoud van wat je kon verdienen met een reguliere job. Het enige wat je ervoor nodig had, was een brommer en een stevige sporttas.

In 2012 ging het mis. Een via de MSC-terminal gesmokkelde partij cocaïne van 200 kilo werd door leden van de Turtles gepikt en voor eigen rekening verkocht. De ware bestemmelingen kwamen erachter en eisten financiële compensatie. Het was het begin van een lange reeks wederzijdse liquidaties, vooral in Amsterdam, maar ook in Antwerpen. Op 22 mei 2014 werd Gwenette Martha geliquideerd in Amstelveen.

In Antwerpen begonnen meerdere uithalers uit de beginperiode hun eigen netwerk uit te bouwen, met verbeterde technieken om grotere hoeveelheden cocaïne in één keer aan wal te brengen. Figuren als Othman El Ballouti en Nordin El H. schepten geld en wisten er geen blijf mee.

In november 2016 reed een huwelijksstoet met luxewagens met een gezamenlijke waarde van 7 miljoen euro door de straten van Borgerhout. De zus van El H. was in het huwelijk getreden met een van de kopstukken van de Turtles. “Hij telt zijn geld niet, hij weegt het”, zo verkondigde een kennis ooit over Nordin El H. aan Nederlandse media.

Een maand na het huwelijk was er een nieuw conflict over een verdwenen lading coke, deze keer tussen Nordin El H. en Frank De Tank, een ex-bodybuilder met 1,9 miljoen volgers op TikTok. El H. betaalde 400.000 euro aan De Tank, maar het equivalent aan uit te halen cocaïne volgde niet. Het ouderlijke huis van El H. in de Rupelstraat werd begin 2017 met een machinegeweer beschoten. Wat later kwam als antwoord een moordpoging op De Tank.

Beide heerschappen leken centraal te staan in een rond die tijd uitgebroken oorlog met granaten en gevelbeschietingen in Antwerpen. Begin 2018 kwam de politie in het bezit van een moordlijst met negen namen. Bovenaan stond De Tank, daaronder volgden acht mensen uit zijn entourage.

In 2018 onthulde de Nederlandse website Crimebron dat Nordin El H. deel uitmaakte van een Nederlandse organisatie die onder bescherming stond van het Amerikaanse drugsagentschap DEA. De groep zou grote drugstransporten van rivaliserende bendes hebben laten onderscheppen, in ruil voor bescherming van hun eigen handel. “Die mensen hebben tonnen cocaïne getipt aan de DEA”, luidt het.

Op naar Dubai

Rond die tijd was El H. al lang El Ballouti en tientallen andere schatrijke ex-uithalers gevolgd naar Dubai, waar drugsgeld kan worden belegd in vastgoed, dure horloges en luxewagens. Intussen liepen in Antwerpen na de kraak van het Sky ECC-netwerk meerdere onderzoeken tegen El H. Op 18 juni 2020 werd hij op vraag van het Antwerpse parket in Dubai aangehouden. Na exact een week was hij alweer vrij na het betalen van een borgsom.

Bij het Antwerpse parket noemt woordvoerder Kristof Aerts de nakende uitlevering van El H. een stap in de goede richting. De man riskeert er 15 jaar gevangenisstraf. “Er lopen drie dossiers”, zegt Aerts. “Alles samen gaat het over de invoer van 15 ton cocaïne. Wij willen graag vooruit met die dossiers en hopen deze man in de rechtbank te kunnen zien.”

Dat doet ook minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). “Georganiseerde misdaad steekt onze grenzen over met ernstige gevolgen voor de veiligheid van onze burgers”, zegt ze. “Alleen door meer internationale samenwerking kunnen we de daders voor hun daden berechten.”

Advocaten Louis De Groote en Hans Rieder vertraagden de Antwerpse rechtszaken de voorbije jaren door telkens opnieuw wrakingsverzoeken neer te leggen tegen de betrokken magistraten. Geen van beiden was vrijdag bereikbaar voor een reactie.