Viktor Orban en Donald Trump© EPA-EFE

Amerikaanse president Biden hekelt ontmoeting tussen Trump en Orban: “Weet je wie hij vandaag ontmoet in Mar-a-Lago?”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Republikeinse rivaal Donald Trump vrijdag bekritiseerd voor diens aanstaande ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orban. Volgens Biden wil Orban een dictatuur vestigen.

jvh
Bron: BELGA

Orban ontmoet vrijdag zijn “goede vriend” Donald Trump op diens landgoed Mar-a-Lago in Florida. De Hongaarse premier is een van de weinige leiders in Europa die de Republikeinse presidentskandidaat de overwinning toewenst bij de presidentsverkiezingen in november.

“Weet je wie hij vandaag ontmoet in Mar-a-Lago?”, zei Joe Biden tegen zijn aanhangers tijdens een campagnebijeenkomst. “Orban uit Hongarije, die ronduit heeft gezegd dat hij niet denkt dat democratie werkt en op zoek is naar een dictatuur. Maar ik zie een toekomst waarin we de democratie verdedigen, niet verzwakken”, benadrukte de president, die dat thema tot één van zijn campagne-argumenten tegen Trump heeft gemaakt.

Poetin

In dezelfde toespraak hekelde Biden ook opnieuw de opmerkingen van Trump, die de Russische president Vladimir Poetin aanmoedigde om NAVO-landen binnen te vallen. Hongarije is het enige lid van de Europese Unie dat nauwe banden bleef onderhouden met het Kremlin, ondanks de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

Orban weigert militaire steun naar Oekraïne te sturen en roept regelmatig op tot een staakt-het-vuren, in de overtuiging dat Oekraïne niet kan winnen. Op dezelfde manier zet Trump zijn aanhangers in het Congres onder druk om een Amerikaans militair hulppakket van 60 miljard dollar voor dat land te blokkeren, dat wordt bepleit door president Joe Biden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer