© Rob Engelaar

Drie jaar Operatie Sky: 592 dossiers opstart, voor 1.139 jaar aan celstraffen uitgesproken

Antwerpen -

Exact drie jaar na Operatie Sky is België al 592 dossiers tegen 4.439 verdachten opgestart. Maar liefst 66 procent van die dossiers worden in Antwerpen onderzocht. Dat meldt het Antwerps parket zaterdag. In die drie jaar is reeds voor 1.139 jaar celstraf uitgesproken.

Op 9 maart 2021, vandaag drie jaar geleden, vonden er verschillende huiszoekingen plaats op zo’n tweehonderd locaties over heel het land. “Dit in het kader van een groot onderzoek naar georganiseerde misdaad. Gespecialiseerde diensten van de politie slaagden erin om verschillende versleutelde Sky ECC-telefoons te kraken”, zegt het Antwerps parket. “Miljarden berichten kwamen zo in de handen van de politie en justitie en brachten nieuwe elementen in lopende dossiers aan het licht, maar op die manier werden ook nieuwe strafbare feiten ontdekt.”

Drie jaar na die kraak staat de teller in België op 592 dossiers tegen 4.439 verdachten binnen het Sky ECC-onderzoek. “Binnen parket Antwerpen gaat het om maar liefst 383 dossiers, 66 procent van het totaal aantal dossiers. In deze dossiers zijn er 3720 mensen vervolgd. Ondertussen werden in België 87 vonnissen uitgesproken, goed voor maar liefst 1.139 jaar celstraf”, somt het parket op.

“Criminelen zijn nog niet van ons af”

“Het laatste jaar hebben we niet stilgezeten en zijn er alweer nieuwe onderzoeken opgestart”, vertelt procureur des Konings Franky De Keyzer. “De voorbije periode is vooral van belang geweest, omdat de rechtspraak zich meermaals over onze aanpak en onze onderzoeksmethoden heeft gebogen.”

Procureur des Konings Franky De Keyzer.© BELGA

Volgens De Keyzer zijn privacy en bescherming van data twee belangrijke begrippen binnen het onderzoek. “Die moeten we hoog in het vaandel dragen. Dat doen we ook, maar tegelijkertijd beletten we dat criminelen en criminele organisaties misbruik maken van deze principes. Ze verschuilen er zich achter, terwijl ze tegelijkertijd zonder enige schroom de veiligheid en de fysieke integriteit van onze burgers in het gedrang brengen”, aldus De Keyzer.

“De uitspraken van de hoven en de rechtbank volgen ons in onze uitgebalanceerde aanpak tegen de georganiseerde criminaliteit. Maar na drie jaar stopt het niet. We blijven verder gaan met de data die uit Sky ECC naar boven komen. Deze criminelen zijn van ons nog niet af.”

 (jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen