Al een week wordt Haïti geteisterd door bendegeweld.
Foto: AP

Geweld in Haïti bereikt kookpunt: zware gevechten rond presidentieel paleis

Het bendegeweld in Haïti heeft afgelopen nacht een nieuw hoogtepunt bereikt. Politieagenten en bendes hebben op elkaar geschoten nabij het presidentieel paleis in de hoofdstad Port-au-Prince. Het geweld houdt al een week aan. De bendes eisen het ontslag van de waarnemend president en de interim-premier.

Afgelopen nacht hebben de gevechten zich verplaatst in de richting van het presidentieel paleis. Verschillende bendes vallen strategische plekken aan, in de hoop interim-premier Ariel Henry op z'n knieën te krijgen. Henry heeft het land verlaten en verblijft momenteel in Puerto Rico.

Vooral in de wijken Turgeau, Pacot, Lalue en Canapé-Vert in het centrum de hoofdstad zijn de spanningen hoog aan het oplopen. De bendes zouden al meer dan 80 procent van de stad in handen hebben. Bewoners moeten schuilen voor de felle confrontaties tussen bendes en politieagenten. Zij proberen de kritieke plekken en overheidsgebouwen te verdedigen, maar dat lukt nauwelijks.

Bekijk: Port-au-Prince wordt geteisterd door bendegeweld met dodelijke slachtoffers als gevolg

Videospeler inladen...

Humanitaire hulp is in gevaar

De zware gevechten in Haïti hebben het land haast volledig lam gelegd. Als gevolg zijn de haven en luchthaven van de hoofdstad Port-au-Prince afgesloten, een ramp voor de vele arme mensen in het land. Die hebben dringend nood aan extra humanitaire goederen, maar die staan geblokkeerd op de havendokken.

Volgens de VN zullen meer dan 11 miljoen mensen onvoldoende eten hebben. 1,4 miljoen mensen lijden  nu al aan acute hongersnood.

Het geweld dreigt Haïti in een nog diepere humanitaire crisis te duwen.
Foto: AP

"Met de sluiting van de luchthaven kan de momenteel verstrekte hulp aan Haïti mogelijk niet meer aankomen", zegt Mercy Corps, een ngo die operationeel is in een van de armste landen ter wereld. De containers "worden geplunderd" of komen niet meer aan. "Als we geen toegang hebben tot deze containers, zal Haïti snel honger lijden."

Voormalig couppleger is kandidaat-president

Intussen heeft Guy Philippe - het brein achter een coup in 2004 - zichzelf naar voren geschoven als kandidaat-president. "Hij moet ontslag nemen", zegt Philippe, een voormalige politiekorpschef. "Ik denk dat hij beter blijft waar hij is en dat hij de Haïtianen hun eigen lot moet laten kiezen."

Guy Philippe (56) was een van de leiders achter een succesvolle coup tegen toenmalig president Jean-Bertrand Aristide. Hij slaagde er niet in om in 2006 president te worden. In 2016 wist hij wel een zetel in de senaat te bemachtigen, maar hij werd gearresteerd na beschuldigingen van witwassen en drugshandel.

Afgelopen donderdag heeft Haïti de noodtoestand verlengd, tot begin april. Die noodtoestand werd zondag afgekondigd nadat verschillende bendeleden zo'n 4.000 gedetineerden hadden vrijgelaten.

Sindsdien zijn al heel wat doden gevallen en meer dan 15.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. Scholen, banken en de meeste overheidsinstellingen zijn gesloten.

Meest gelezen