Alexandr Vlasov zegeviert in regenachtige koninginnenrit van Parijs-Nice, Remco Evenepoel sprint naar tweede plaats

Alexandr Vlasov heeft de zevende etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Rus van BORA-hansgrohe glipte op de slotklim van de koninginnenrit op kousenvoeten van de groep der favorieten weg.

Maarten Vanhoof en Jorunn Vannoorden

De voorlaatste rit in Parijs-Nice werd door de vele sneeuwval geen echte koninginnenrit met 2 cols zoals aanvankelijk gepland, er was wel een plan B met slechts één col. Het werd dus een verkorte rit van 104 km met aankomst bergop aan Madone d’Utelle (15,3 km aan 5,7%).

Remco Evenepoel zei vooraf dat het van moeten zou worden vandaag om tijd in te halen op de rest. Tijd die hij gisteren verloor door naar eigen zeggen een tactische fout te maken, iets wat hij vandaag wou vermijden. Sprinters zoals Démare, Groenewegen, Ackermann, Zabel en rode lantaarn Thijssen startten niet meer aan het slotweekend.

Hondenweer

Al vroeg in koers ontstond er een kopgroep van twee vluchters: Benjamin Thomas & Johan Jacobs begonnen aan een lang avontuur. Een groepje met o.a. Brent Van Moer probeerde aan te sluiten, maar dat was een onderneming zonder succes. In het peloton nam Ineos Grenadiers net als gisteren initiatief, terwijl dat peloton geteisterd werd door de zware weersomstandigheden. Zo stapten Turgis en Latour uit koers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op zo’n 35 kilometer van de meet zette Soudal Quick-Step (Evenepoel en Lampaert) druk in de afdaling, Visma-Lease a Bike reageerde alert. Door de onderneming van Evenepoel brak het peloton wel in stukken, naar aanloop van de slotklim zette de Wolfpack zich op kop om Evenepoel goed af te zetten. Ineos, Lidl-Trek, UAE en Visma trokken aandachtig mee naar voren. Voorin was Johan Jacobs alleen overgebleven om aan de slotklim te beginnen, maar hij werd dan snel gegrepen. Het was aan de favorieten!

Op de Madone d’Utelle waren het de jongens van Remco Evenepoel die het initiatief namen. Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke bepaalden het tempo in dienst van hun kopman. Halfweg de klim nam Laurens De Plus het commando over. Onze landgenoot schakelde in dienst van Egan Bernal een versnelling hoger. Belgische knechten troef aan het front.

Gele trui kraakt

Bij de tussensprint stak Bernal meteen zijn neus aan het venster en nam de zes bonificatieseconden weg voor Evenepoel, die het met twee seconden moest doen. De versnelling van de Colombiaan zorgde ervoor dat De Plus eraf moest. Met nog dik 4 kilometer te gaan achtte Evenepoel zijn moment gekomen. De Belgische kampioen schudde eens aan de boom maar de rest kraakte niet.

Wie op kousenvoeten wel wegreed, was Alexandr Vlasov. Hij zette Primoz Roglic zo in een zetel in de achtervolging. Al snel had de Rus van BORA-hansgrohe een voorgift van een goeie 15 seconden op de groep der favorieten. Op 2 kilometer van de streep zette Evenepoel andermaal aan, maar onze landgenoot raakte niet van Roglic en co af. Zijn versnelling zorgde er wel voor dat gele trui Brandon McNulty kraakte.

Maar Alexander Vlasov beschikte duidelijk over de beste benen en stoomde door naar de ritwinst. Remco Evenepoel kwam op acht seconden van Vlasov als tweede over de streep. Hij haalde het in een sprintje van Roglic.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

McNulty wist zijn leiderstrui uiteindelijk nog nipt te behouden. In het klassement heeft de Amerikaan van Team UAE Emirates nu nog vier seconden voorsprong op Matteo Jorgenson. Remco Evenepoel springt naar de vierde plaats en telt nu nog 36 seconden achterstand op McNulty.

De ‘Koers naar de Zon’ kent zondag zijn ontknoping met een 109,3 kilometer lange rit met start en aankomst in Nice. Daarbij worden eerst drie cols van tweede categorie en daarna nog twee van eerste categorie beklommen. De laatste daarvan, de Col des Quatre Chemins (3,6 km, 8,8 %, met een piek van 16 %), ligt op zestien kilometer van de aankomst op de Promenade des Anglais.

© Klassement.

Vlasov: “Op het einde was ik aan het bevriezen”

“Ik ben heel blij om hier te winnen”, genoot Alexander Vlasov na zijn ritzege bovenop La Madone d’Utelle. “Dit is de WorldTour, een van de meest prestigieuze koersen, maar vooral ook mijn trainingsgebied. Ik ken deze wegen. De omstandigheden waren wel zwaar. Het regende, het was koud, in de laatste twee kilometer was ik aan het bevriezen.”

De Rus vond wat vrijheid op de slotklim na een mislukte aanval van Belgisch kampioen Remco Evenepoel. “Ik zit niet echt in de strijd voor eindwinst, en had het gevoel dat ik vandaag iets kon proberen. We zouden met de ploeg wachten en zien hoe de dingen verliepen op de slotklim. Daar vond ik een goed moment en besliste ik om aan te gaan.”

Na vijf topdrieplaatsen eerder dit seizoen was het de eerste zege voor de 27-jarige Vlasov in 2024. Hij heeft nu twaalf overwinningen op zijn profpalmares.

Alexander Vlasov.© BELGA

Leider Brandon McNulty.© BELGA

  • Aleksandr Vlasov snelt naar ritwinst op La Madone d'Utelle  
  • Remco Evenepoel wordt tweede en mag blijven dromen van eindwinst
  • Amerikaan Brandon McNulty (UAE Emirates) blijft leider 
Klassement

1. Brandon McNulty
2. Matteo Jorgenson +4"
3. Mattias Skjelmose +35"
4. Remco Evenepoel +36"
5. Luke Plapp +47'
Rituitslag

 1. Aleksandr Vlasov
2. Remco Evenepoel +8"
3. Primoz Roglic
4. Mattias Skjelmose
5. Matteo Jorgenson 
De Rus wint de zevende etappe in deze Parijd-Nice. Evenepoel snelt naar de tweede plaats en pakt nog zes seconden bonificatie. 
Rode vod
Aleksandr Vlasov stoomt door op weg naar ritwinst. McNulty is nog niet dood en begraven en knokt zich naar het groepje met Evenepoel, Jorgenson, Roglic en Buitrago.
Nog 2 km: gele trui in de problemen
Na een volgende prik van Evenepoel komt geletruidrager McNulty in de problemen. Evenepoel en co. komen in het zog van Vlasov maar onze landgenoot krijgt weinig steun. Roglic is de zandzak van dienst. 
Nog 2,5 km: Kelderman maakt tempo
Wilco Kelderman maakt tempo maar het is niet voldoende. Vlasov heeft ondertussen een bonus van 15 seconden.  
Nog 3,5 km: Vlasov solo
De Rus Aleksandr Vlasov gaat zijn kans. De man van BORA-hansgrohe krijgt een handvol seconden bonus cadeau. In de achtergrond wordt er niet meten gereageerd. 
Nog 4 km: prik van Evenepoel
Remco Evenepoel zet als eerste aan maar iedereen springt op het wiel van onze landgenoot. Het zal met meer power en dash moeten gebeuren. 
Nog 5 km: wanneer gaat het gebeuren?
We komen op 5 km van de top. Wanneer krijgen we de eerste aanval van één van de tenoren?
Nog 6 km: deur staat open
Ilan Van Wilder draait de gashendel open. De deur staat achterin open. Cras en Almeida moeten lossen. Het pakketje voorin telt niet meer dan 14 renners. 
Nog 7 km: zes seconden voor Bernal
Egan Bernal is bij de les bij de tussensprint. Hij pakt zes seconden bonificatie. Van Wilder kan  de Colombiaan net niet counteren. Evenepoel grist nog twee seconden boni mee. Elke seconde telt in deze Parijs-Nice. 
Nog 8 km: De Plus trekt door
Laurens De Plus neemt over van Louis Vervaeke. Dit komt voor Soudal-Quick Step goed uit. Zo kan Ilan Van Wilder de benen nog wat sparen. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen