Een vrouw vraagt de regering om hulp nadat er honderden schoolkinderen werden ontvoerd in Chikun.
Foto: AP

28 kinderen ontsnappen aan ontvoerders in Nigeria, leger zoekt nog naar ruim 250 anderen

In het Afrikaanse land Nigeria zijn 28 kinderen kunnen ontsnappen uit de handen van hun ontvoerders. In totaal hebben gewapende bendes op moto's maar liefst 287 leerlingen ontvoerd. Het gaat om kinderen tussen 8 en 15 jaar oud. Sindsdien is het leger in groten getale op de been om de leerlingen op te sporen.

Het Nigeriaanse leger zoekt volop naar de grote groep leerlingen die gisteren werd ontvoerd door gewapende mannen op moto's. Die stormden bij het begin van de schooldag binnen om maar liefst 287 leerlingen te ontvoeren, allemaal tussen 8 en 15 jaar oud.

Haast elke familie van Kuriga, in de provincie Kaduna, zou een kind kwijt zijn. Een 14-jarig kind werd tijdens de ontvoeringen doodgeschoten.

Volgens de gouverneur van Kaduna is de ontvoering een gevolg van een tekort aan veiligheidstroepen in de regio. De Nigeriaanse vicepresident bezoekt de provincie en zal binnenkort met de gouverneur spreken. President Bola Tinubu zei op sociale media dat hij ervan overtuigd is dat alle slachtoffers zullen worden gered.

Plaag van ontvoeringen

De dag eerder werden ook al 200 kinderen en vrouwen ontvoerd uit een afgelegen dorp in de provincie Borno, in het noordoosten van Nigeria. Het land wordt vaker geplaagd door dit soort ontvoeringen. Familieleden betalen soms grote sommen om hun geliefden terug te krijgen. In 2022 wilde de overheid een einde maken aan die dwangsommen. Nigerianen die zulke sommen betalen, kunnen daar zwaar voor worden gestraft. Daarnaast staat de doodstraf op ontvoeringen die een fataal einde kennen.

Deze massa-ontvoeringen herinneren de Nigerianen aan de bijna 300 meisjes die in Chibok in 2014 werden ontvoerd door de terreurgroep Boko Haram. Bijna 10 jaar later zijn nog niet alle meisjes terecht.

Meest gelezen