Overal in Ierland worden nog stemmen geteld, maar de uitslag is al duidelijk.
Foto: Getty Images

Nee-stem haalt het in referendum: "Vrouw aan de haard" blijft in de Ierse grondwet

Een meerderheid van de Ieren heeft "nee" gestemd in een referendum over een grondwetswijziging. Dat referendum had als doel bepaalde seksistische of ouderwetse begrippen te schrappen of wijzigen. Het gaat om bewoordingen rond de rol van de vrouw en de definitie van een gezin.

De uitslag van het referendum is een zware opdoffer voor de Ierse overheid. Uit de eerste tellingen bleek het al, en nu heeft premier Leo Varadkar bevestigd: het is "nee" geworden. De Ieren willen dus niet dat bepaalde begrippen wijzigen in de grondwet.

Heel wat stemmen moeten nog geteld worden, maar "in dit stadium is het duidelijk dat het referendum verpletterend verworpen is met een respectabele opkomst. De regering accepteert de uitslag en zal deze volledig respecteren. Het was onze verantwoordelijkheid om de meerderheid van de mensen te overtuigen, maar daar zijn we duidelijk niet in geslaagd.

Ondanks dat Varadkar het heeft over een "respectabele opkomst", is maar 44,6 procent van de stemgerechtigde Ieren komen stemmen. Momenteel heeft 34 procent "ja" gestemd en 66 procent "nee".

2 wijzigingen

Concreet gaat het om 2 wijzigingen: het 1e gaat over de rol van de vrouw. Momenteel staat er in de grondwet - geschreven in 1937 - het niet mis te verstane begrip "vrouw aan de haard". Zo staat er dat de belangrijkste taak van de vrouw het huishouden en de zorg voor haar gezin is.

Een ja-stem had het artikel vervangen door een nieuwe formulering die de waarde van thuiszorg "door gezinsleden" erkent.

Daarnaast kunnen de Ieren zich ook uitspreken over de definitie van een gezin. In Ierland - vroeger voornamelijk conservatief en zeer katholiek - is dat nog altijd verbonden met het huwelijk. Dat zou vervangen worden door "huwelijk of duurzame relatie".

Er kwam wel wat kritiek op de voorstellen. Zo was het volgens tegenstanders te vaag wat de impact zou zijn op hun leven. De wijziging over de definitie van een gezin kan namelijk een grote impact hebben op zaken als voogdijen of erfenissen. Een "duurzame relatie" was volgens hen té vaag en kon leiden tot verwarring.

Meest gelezen