Het is geen fraude, maar jongeren verliezen er heel wat geld door: pas op voor ‘proptradingbedrijven’

“Het is niet strafbaar, maar het leidt wel tot geldverlies bij jongeren.”© Screenshot Instagram

Beurswaakhond FSMA waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan de activiteiten van proptradingbedrijven, ofwel bedrijven die oplichten door middel van schaduwbeleggen. Vooral jongeren komen ermee in aanraking, via sociale media. “Het is niet strafbaar, maar het leidt wel tot geldverlies bij jongeren.”

Nina Nzenza

Stel je voor: jij kan beleggen. Meer nog: je kan het beter dan eender welke bank of professional. Het enige dat je daarvoor moet doen is een aantal honderden euro’s investeren in een online cursus en slagen voor het examen. Eerst doe je simulaties om zelfzeker te worden en daarna mag je zogezegd met het geld van de organisatie beleggen en kan je een commissie verdienen. Dat is wat proptradingbedrijven beloven, maar het is absoluut niet waar. “Ze verkopen dromen”, zegt beursanalist Stefan Willems. “Ze doen consumenten geloven dat ze succesvolle beurshandelaren kunnen worden, maar de consument is deels ook het product.”

De bedrijven, zoals FTMO en FundedNext, zijn zeer actief op sociale media. Via advertenties op Youtube, tweets van gebruikers en Instagramprofielen met ‘getuigenissen’ proberen ze nieuwe mensen op te lichten. En daar trappen vooral jonge mensen in. “In 2023 kregen wij 993 klachten en vragen over proptrading. Dat is veel”, zegt Johan Corthouts van beurswaakhond FSMA. “De meeste klachten kwamen van jongere mensen, onder de 30. Daarom dat wij nu willen waarschuwen voor de risico’s van die proptradingbedrijven.” (Lees verder onder de foto.)

Beursanalist Stefan Willems© Dirk Vertommen

Risico’s

Dat risico schuilt vooral in het creëren van de illusie dat je op deze manier snel rijk kan worden. “Het gevaar bestaat in het feit dat ze op die simulatiesites zelf kunnen spelen, en dus schaduwbeleggen, mogelijk met goede resultaten”, zegt Corthouts. “Dan overmoedig worden en ook in het echt aan trading gaan doen, meestal met een slechte afloop.” En dat is niet het enige, vult Willems aan: “De bedragen die je eventueel kan verdienen zijn de tijd en het geld dat je in de cursus en opleiding steekt, helemaal niet waard.”

LEES OOK. Bitcoin bereikt nieuwe recordwaarde: hoe kan dat? En wat betekent dit voor Belgische beleggers?

De bedrijven die de cursussen aanbieden hebben ook helemaal geen vergunning nodig. “Dat zijn vaak gewoon marketeers en handelaars die het veel mooier voordoen dan het is’", aldus Willems. Volgens de beursanalist moet je alarmbel afgaan vanaf het moment dat ze je beloven dat je het als individu beter zou kunnen dan de bank of grote beurshuizen. Fraude is het volgens Corthouts niet echt. “Het is niet strafbaar maar het leidt wel tot geldverlies bij jongeren”; zegt hij.

Wie aan trading doet, maakt volgens Willems hoe dan ook heel wat kans op verlies. “Trading, dat winst najaagt op zeer korte termijn, eindigt voor 90 procent van de mensen in verlies op de beurs. Als het echt zo makkelijk was, zou iedereen het doen en rijk zijn. Mensen kunnen zeker mooie resultaten behalen op de beurs, maar dan moet je beleggen op lange termijn. Mocht je willen beginnen, kan je eerst oefenen met een dummy-account en daarna voorzichtig beginnen met kleine bedragen.”

FundedNext is een proptradingplatform© Screenshot Instagram

Een tweet van iemand die probeert om FTMO aan te bevelen aan andere gebruikers.© Twitter

LEES OOK: Bitcoin gaat nu ook voorbij 70.000 dollar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen